11 saveta: Kako izabrati cipele koje su udobne za nošenje

Ponekad izgleda da je model cipela cool, ali kada ih kupiš i počneš da ih nosiš, shvatiš da su vrlo neudobne. Nauči da prepoznaš sve potencijalne mane na cipelama!

Dobro napravljena obuća ne šteti nogama, ne ometa cirkulaciju niti rad zglobova i mišića, a neće ti ni deformisati stopala. U cipelama provodiš jako puno vremena i zato je izuzetno važno kakve su.

A post shared by The NET SET (@thenetset) on

Pročitaj 11 saveta koji će ti pomoći pri odabiru cipele:

1. Pazi da deo za petu i prste zadržava svoj oblik. Kada ih stisnete i pustite, ne bi trebalo da ostane deformisano.

2. Peta mora biti tvrda jer mekana će brzo da propadne zbog čega će vam biti nezgodno da hodate.

3. Mnogi imaju jedno stopalo malo veće od drugoga i broj cipela trebalo bi da biraju prema većem stopalu. Isprobaj više modela i vodi se time da obuća mora da bude udobna za oba stopala.

A post shared by Eva Chen (@evachen212) on

4. Stabilnost je bitna stavka kod kupovine novih cipela, posebno kod onih sa visokom štiklom. Noga u njima ne sme da klizi.

5. Obrati pažnju i na fleksibilnost đona. Uzmi cipelu u ruku i savi je. Nedovoljno fleksibilna obuća sprečava normalno kretanje zglobova na stopalu. To može da dovede do poremećaja u hodanju i brzog umora.

6. Ne kupuj cipele koje ograničavaju stopala u nadi da ćeš ih razgaziti i biti u mogućnosti da ih nosiš. To može dovesti do problema sa cirkulacijom i poremećaja u radu mišića. Osim toga, takve cipele brzo gube svoj oblik.

7. Pre odlaska u kupovinu, napravi obrise svojih stopala. Stani u čarapama na papir, olovkom napravi obrise i kasnije to iseci. U prodavnici stavi modele svojih stopala u cipele koje ti se sviđaju, i ako se papir nigde ne savija, neće ometati stopalo u kretanju.

8. Kupuj nove cipele u kasno popodne jer noge pomalo otiču kako se bliži kraj dana. Kupiš li cipele ujutro, moguće je da će tokom nošenja da počnu da te žuljaju. Cipele bi trebalo da budu udobne za nošenje stalno.

9. Pre kupovine proveri rukom kakve su iznutra. Trebalo bi da budu mekane i bez grubih šavova.

10. Kada ih obuješ, prošetaj u prodavnici po tvrdoj podlozi. Mekani tepisi mogu da te zavaraju da su cipele ugodnije nego što zaista jesu.

11. Kod cipela sa vrlo visokim štiklama drži se pravila da peta ne bi smela da bude veća od 9,5 centimetara, a udaljenost između đona i pete ne manja od 3 cm. Što je ta udaljenost kraća, cipele su nestabilnije, prenosi Bright Side.

Izvor: 24sata.hr/brightside.me/
Foto: Getty Images/Instagram

1 Comment

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.