5 brzih načina za oporavak oštećene kose

Brojiš svoje ispucale vrhove kada ti je dosadno, uvek ti kosa štrči i izuzetno je suva osim ako ne koristiš puno regeneratora? Ne brini, svi imamo taj problem, a donosimo ti nekoliko saveta kako je što bolje oporaviti. Svaki dan na neki način maltretiramo svoju kosu, bilo vrućim vazduhom iz fena, peglanjem i figarom ili preterano stegnutim konjskim repom. A farbanje i pramenove pomoću hemijskih sredstava nećemo ni spominjati. Stoga nije ni čudo da kosa na dodir postaje suva, beživotna i bez sjaja.

Dobre vesti su da postoji mnogo načina koje možeš da primeniš u svom domu kako bi oporavila kosu i dovela je u zdravo i sjajno stanje. Sve što treba je da u svoju rutinu uneseš nekoliko jednostavnih koraka i rešićeš se oštećenja.

Zaštiti kosu od toplote
Ako moraš da stilizuješ kosu s peglom ili figarom, svakako je pripremi za vrućinu kojoj ćeš je izložiti. Trenutno u drogerijama i frizerskim salonima postoji velika ponuda proizvoda koji služe upravo tome da zaštite kosu od previsokih temperatura. Od sprejeva do ulja, odaberi šta najviše odgovara tvom tipu kože i izbegni suvoću i ispucale krajeve.

Počasti kosu dubokom regeneracijom
Kosa je nakon nanošenja regeneratora uvek svilenkasta i glatka, a duboka regeneracija ima isti takav efekt, samo dugotrajniji. Duboku regeneraciju možeš napraviti kod kuće nanošenjem regeneratora na kosu dva puta nedeljno. Nakon nanošenja ostavi da stoji desetak minuta te ga isperi mlakom vodom.

Jednom nedeljno obavezno koristi masku za kosu
Upotreba maske za kosu jednom nedeljno idealna je opcija ako često bojiš kosu i želitš da održiš njen intenzitet i sjaj. Kod kupovine maske, pripazi na to da odabereš onu koja je namenjena upravo kosi tretiranoj bojama. Sastav i formula takvih maski će sačuvati intenzitet boje, a istovremeno nahraniti i negovati kosu.

Raščešljavaj kosu pomoću češlja
Kosa najviše puca zbog ”divljeg” četkanja zapetljanih čvorića. Zato je najbolje kosu raščešljati i otpetljati dok je vlažna i koristiti češalj, a ne četku. Češalj nudi bolju kontrolu nad kosom od četke, te se lakše raspetljavaju zapetljani čvorići bez pucanja i kidanja kose.

Olabavi s konjskim repom
Konjski rep je najzahvalniji tip frizure kada je u pitanju trening ili samo nedostatak vremena za izradu bolje frizure. I konjski rep je stvarno super, ali ne svaki dan i ne prejako zategnut. Ako baš ne možeš da zamislši svoju kosu bez repa, pokušaj labavije vezati gumicu kako ne bi izazvala pucanje kose na mestu vezanja.

Izvor: 100posto.hr

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.