5 činjenica koje sigurno nisi znala o pegicama

Sigurno do sada nisi puno razmišljala o pegicama, čak i ako imaš u društvu nekoga sa pegicama. Međutim, o tim malim smeđim tačkicama, koje se pojavljuju po licu, ali i telu, postoje nek zanimljive činjenice.

1. Nemaju ih svi riđokosi

Dovoljno je samo da te podsetimo da naš omiljeni riđokosi pevač Ed Sheeran, nema pegice. Iako oni imaju manje melanina u koži, ne pojavljuju se kod svakog sa riđom kosom pege, već ih oko 80 odsto riđokosih ima.

2. U srednjem veku su smatrane veštičjim znakom

Znamo da su u to doba mnoge stvari, koje nisu bile uobičajene, smatrane đavolskim, pa je to slučaj i sa pegicama. Naročito kod žena, one su smatrane znakom odanosti đavolu.

3. Niko se ne rađa sa pegama

Da li si ikada videla novorođenče sa pegicama? Nisi, naravno zato što se niko ne rađa sa njima, vć ih dobija tokom života zbog izloženosti suncu i postojanja tog gena koji je zadužen za njihovo pojavljivanje.

4. Da, pegice su genetski određene

Njihovo pojavljivanje je povezano sa genom koji je zaslužan za boju našeg tena i kose. Taj gen je poznat kao MC1R i on odlučuje o tome koliko melanina imaš u koži, pa samim tim da li ćeš biti svetlije puti, kao i kose i skloniji pegicama, ili će tvoj ten biti taman, a kosa crna.

5. Postoje 2 vrste pegica

Iako postoje 2 vrste pegica, mnogo češće su one koje se označavaju kao ephelide, ravne su, svetlo smeđe i uglavnom menjaju boju u skladu sa godišnjim dobom. Leti potamne, a zimi postaju svetlije.

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.