5 koraka za lepe i negovane nokte

Lepi i negovani nokti pokazatelj su zdravlja i urednosti. Pogledom na nokte može se mnogo toga zaključiti o osobi, a s obzirom na to da se oni prvi primete, evo kako imati negovane nokte u nekoliko koraka

Treba ti sledeće:
– prokuvana voda
– so
– masna krema ili krema za nokte
– set za manikir
– dobra volja

PRVI KORAK
U pola litre prokuvane vode stavi dve kašičice soli da se rastope. Kada mešavina postane mlaka, uroni ruke i drži ih 10 do 15 minuta. So hrani nokte i čini ih jačima. Ovo je dobro raditi svako drugo veče (najbolje pre spavanja), kako bi rezultati bili što bolji. Ali, i jednom ili dvaput nedeljno može dovesti do poboljšanja stanja tvojih noktiju.

DRUGI KORAK
Nakon namakanja uzmi set za manikir pa prvo obreži svu staru kožu, zanoktice i sve ostalo što se može ukloniti. Također, oblikuj nokte prema želji, a nakon toga turpijicom obradi vrhove.

TREĆI KORAK
Uzmi masnu kremu ili kremu za nokte te je utrljaj u nokte. Odlične su masne kreme na bazi limuna. Pobrini se da kremu utrljavaš u nokte nekoliko sekundi. Ovakve kreme pospešuju rast noktiju.

ČETVRTI KORAK
Svaki put kada opereš ruke ili kada su ti mokre, uvek ih obriši, odnosno nemoj dopuštati da se voda sama od sebe osuši jer tada nokti dehidriraju i češće i lakše se ljušte, ili im se kidaju vrhovi, a i lakše nastaju zanoktice. Naime, nokti su mnogo propusniji na vodu od kože.

PETI KORAK
Pokazalo se da što više koristimo prste, to nokti brže rastu. Iako zvuči neverovatno, sviranje klavira, tipkanje na računaru ili bilo koja druga aktivnost u kojoj koristiš prste ubrzaće rast noktiju! Naime, pokreti prstima ubrzavaju kolanje krvi kroz prste, što ubrzava rast noktiju.

Pored toga, stručnjaci savetuju osobama koje žele imati lepe i zdrave nokte da obavezno moraju povećati unos kalcijuma, te kroz ishranu uzimati dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, gvožđe, silicijum, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine: D, A i E.

Koliko će nokti narasti, zavisi i o od ishrane. Za njihov rast potrebno je uzimati dovoljno proteina i minerala. Nokti na nogama rastu sporije nego na rukama, a mesečno nam narastu od 3 do 4 milimetra. Nokti rastu brže do 30. godine života, a onda brzina rasta opada. Također, u zavisnosti od godišnjeg doba, nokti drugačije rastu – zimi rastu sporije nego leti. Osim ovoga, ako si dešnjak, brže ti rastu nokti desne ruke, a ako si levoruka, brže rastu oni na levoj ruci.

I, naravno, želiš li imati lepe nokte, nipošto ih ne smeš grickati. Grickanje noktiju odaje neuredan i ružan utisak!

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.