5 pravila koja će sprečiti nastanak zanoktica

Detalj koji narušava lepe i negovane ruke najčešće su zanoktice. Ispucala kožica oko noktiju najosetljivije je područje sklono infekcijama i upalnim procesima. Kako bi noktima priuštili neometano isticanje kožicu je potrebno posebno hraniti i negovati, u čemu pomaže pet saveta.

1. Makazice za nokte drži dalje od kožice, ukoliko nisi profesionalac lako možeš da stvoriš ranice i podstakneš infekciju oko nokta. Naime makazicama se preporučuje da isečeč samo oštećeni deo kožice koji je očigledno višak. Nakon što kožicu odstraniš operiš ruke u toploj vodi i masiraj toplim bademovim uljem, te ostavi da ga koža upije.

2. Jedan od najvažnijih delova higijene je redovno pranje ruku, pri čemu je preterivanje štetno. Izlaganje ruku sapunu više od deset puta dnevno često uzrokuje crvenilo, svrab i perutanje. Kako bi izbegla takve iritiracije na koži izbegavaj vruću vodu koja crpi svu vlagu iz kože. Koristi blage sapune i posle svakog pranja dobro osuši kožicu, posebno oko noktiju koja je često sklona nastanku gljivica ukoliko je predugo izložena vlazi.

3. Zanoktice se najlakše pojavljuju kad je koža oko noktiju isušena pri čemu se prirodni masni zaštitni sloj gubi, a ujedno i elastičnost. Stoga se trudi da nahraniš kožu  i to ne samo ujutro i uveče nego barem dva puta tokom dana koristeći hidratantne kreme. Posebno delotvoran je vitamin E, direktno nanesen na kožicu i umasiran.

4. Potiskivač je neophodan alat u rešavanju tvrde kožice oko nokta, koristi ga najmanje dva puta nedeljno. Za uspešno potiskivanje kožice potrebno ju je prethodno nahraniti s malo ulja kako bi omekšala.

5. Ukoliko imaš višak vremena i pobornik si kućne radinosti lako možeš da pripremiš smesu koja će omekšati kožu oko noktiju i sprečiti nastajanje zanoktica.

Potrebni sastojci:
– 1 kašika gline
– 1 kašika maslinovog ili bademovog ulja
– 3 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema:
U staklenu ili keramičku posudu stavite glinu i maslinovo ulje, snažnim pokretima sve dobro izmešajte i kada dobijete homogenu smesu dodajte eterično ulje lavande. Smesu nežno u tankom sloju umasirajte u kožicu oko nokta i ostavite da stoji oko 5 min, isperite u mlakoj vodi. Smesu možete čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru do tri dana.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.