8 namirnica koje moraš uvrstiti u jelovnika ako želiš da ti kosa brže raste

Da li se i tebi čini da samo tvoja kosa ne raste. Mi ponekad imam takav utisak i pitamo se gdese krije tajna bržeg rasta kose. Ovu žensku muku prepoznali su i naučnici sa Jejla koji su rešili da istraže kako na zdrav i siguran način pospešiti rast kose. Istraživanje je pokazalo kako je dovoljno u ishranu uključiti osam namirnica koje su ujedno ukusne i zdrave.

Žuta paprika
Žuta paprika sadrži gotovo pet puta više vitamina C od pomorandže i kao takva savršeno je povrće za jačanje kose. Vitamin C je poznat kao antioksidans koji jača folikulu vlasi i sprečava njeno pucanje.

Semenke suncokreta
Već i malena količina semenki suncokreta daje ti obilje vitamina E koji podstiče cirkulaciju vlasišta i tako poboljšava rast kose.

Losos
Losos je odličan za celi organizam, ali posebno za poboljšanje rasta i jačanja kose. Visoka doza vitamina D, proteina i omega-3 masnih kiselina garantju zdravu kosu koja brzo raste.

Kamenice
Jedan od razloga pucanja i slabijeg rasta kose jest nedostatak cinka u organizmu, a kamenice su najfiniji način na koji možeš nadoknaditi taj nedostatak i poboljšati kvalitet svoje kose.

Jaja
Jaja u sebi sadrže omega-3 masne kiseline, ali i vitamin H, poznatiji kao biotin koji se nalazi u žumancetu. Biotin je mikronutrijent koji sprečava pucanje kose i cvetanje vrhova kose.

Slatki krompir
Slatki krompir pun je beta karotena, koji ne samo da čine kožu blistavom i zdravom, već i efikasno utiče na rast kose.

Bademi
Ovi orašasti plodovi pomoći će da ti kosa raste brže zbog visokog sadržaja biotina, kojeg smo već spomenuli kod jaja. Bademe uključi kao svakodnevni snack koji će ti ujedno dati i dodatnu energiju, a rezultate na kosi ćeš primetiti nakon dva do tri meseca.

Avokado
Zbog svoje visoke koncentracije esencijalnih masnih kiselina, avokado je savršeno voće za zdravlje kose i kože. Osim što je izuzetno ukusan za jelo, možeš napraviti i DIY masku za kosu. Pomešaj malo avokada s kiselim mlekom, nanesi na vlasište i isperi nakon 10 minuta. Kombinacija mlečne kiseline i avokada dubinski će očistiti prljavštinu na temenu i osvežiti kosu.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.