9 svakodnevnih navika kojima ubrzavamo starenje kože

Da li vam mnogi kažu da izgledate starije nego što zaista jeste?

Genetika nije jedini faktor koji utiče na to kada će na našim licu pojaviti prvi znaci starenja. Evo koje svakodnevne navike ubrzavaju starenje kože i čine da izgledamo starije nego što zaista jesmo:

Nemasna hrana

Kako biste sprečili nastajanje bora neophodno je da svakodnevno konzumirate namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama. One pomažu našoj koži da ostane zategnuta i elastična. Hrana sa niskim sadržajem masti uzrokuje prerano starenje kože.

Pijenje na slamčicu

Korišćenje slamčice nije preporučljivo, jer se pijenjem na slamčicu uzrokuje pojava sitnih bora na regiji oko usana. Bore oko usta će vam se pojaviti i ako ste pušač, usled konstantnog konzumiranja cigareta.

Spavanje na boku

Spavanje na boku  licem pritisnutim na jastuk produbljuje bore na licu i obrazima. Stručnjaci smatraju da je najbolji položaj za spavanje, spavanje na leđima.

Loše držanje

Loše držanje dovodi do grčenja mišića, što uzrokuje osećaj konstantne napetosti. Javlja se bol i umor koji doprinose povećanju bora jer su nam mišići u konstantnom grču. Povedite računa o načinu na koji sedite i potrudite se da su vam leđa uvek prava.

Koristite kreme sa SPF faktorom samo kada se sunčate

Preterano izlaganje UV zracima doprinosi bržem starenju kože. Naravno, većina ljudi koristi kreme sa zaštitnim faktorom isključivo na godišnjem odmoru tj. letovanju, kada je direktno izložena sunčevim zracima. Da bi vaša koža izgledala negovano i mlado, koristite zaštitni faktor i kada je oblačno. Oblaci umanjuju UV zračenje za samo 20%!

Preterano zagrevanje životnog prostora

Preterana upotreba veštačkog grejanja dovodi isušivanja vazduha, a samim tim i naše kože, usled čega nastaju i bore. Smanjite grejanje u vašoj kući kako bi vaša koža bila elastičnija i svežija.

Unosite previše šećera

Pokušajte da konzumiranje šećera svedete na minimum i već ste na dobrom putu da usporite starenje kože.

Previše gledanja TV-a

Istraživanja su potvrdila da svaki sat koji provedete ispred TV-a smanjuje naš životni vek za 22 minuta. Stručnjaci smatraju da bilo da ste na kauču ili stolici ustanete na svakih pola sata kako bi protegli noge.

Nedostatak sna

Odraslim osobama je potrebno najmanje 7 sati sna kako bi normalno funkcionisali. Nedovoljno sna stvara osećaj umora i ubrzava starenje kože. Ukoliko se osećate bezvoljno i umorno, preporučljivo je da što ranije odete u krevet.

Izvor: brightside.me

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.