Bez akni i bubuljica: Sve što treba da znaš o nezi lica!

Tretman lica je ključ za lepu i čistu kožu. Ako govorimo o savršenom tajmingu za negu kože, onda je to jesen. Upravo sada koža se obnavlja i oporavlja od letnje agresije – sunca, soli i suvog vazduha – i baš tako priprema se za borbu s radikalnim klimatskim uslovima koji stižu sa zimom, zato je veoma bitan pravilan tretman lica.

PRAVILAN TRETMAN LICA -TIPOVI KOŽE LICA
Potrebno je da uvek koristite kozmetiku koja je proverena,izbegavajte da koristite ne proverenu kozmetiku i na svojoj koži nemojte da štedite.Tipovi kože lica su različiti, a to su: normalna, masna, suva i mešovita koža. U zavisnosti kojem tipu pripadate,samim tim se i tretman lica razlikuje. Pravilna nega kože lica zavisi i od starosti osobe, godišnjeg doba i naravno tipa kože. Pravilan tretman lica je polovina lepote, zapostavite negovanje lica i vratiće vam se kao bumerang u vidu akni ili bora.Hidratacija , negovanje i redovno umivanje i pravilno skidanje šminke pre nego što odete na spavanje,su samo neke od stvari koje će vaše lice da učini lepim, čistim i zdravim.

ČIŠĆENJE KOŽE LICA I TRETMAN LICA
Prvi korak u kože lica je pravilan odabir sredstva koji ćete koristiti za čišćenje kože lica. U zavisnosti od tipa kože lica, potrebno je da odaberite odgovarajuči preparat. Dok čistite kožu, vi je i hidrirajte. Preporuka je da pređete na kremastija i nežnija sredstva za čišćenje kože, koja će joj povratiti vlažnost i zaštititi je odhladnoće i vetra. Čišćenjem kože lica skidamo prašinu, čestice od smoga koje smo boravkom napolju pokupili, ostatak šminke, odumrle ćelije epiderma i višak znoja i sebuma. Tretman lica mora da se odradi temeljno,umivanje mlakom vodom neće iziritirati kožu lica, niti će da izazove pucanje kapilara, kao što je slučaj kada koristite vrelu ili hladnu vodu. Možete da koristite blago kisele hidrirajuće tonike. Oni će kompletirati proces čišćenja kože lica i izbalansirati pH vrednost kože. Sredstvo koje koristite morate dobro da isperete da ne bi došlo do začepljivanja pora, naročito u predelu čela, gde sapunica vrlo često zna da se zadrži i da dovede do iritacije kože. Najpogodnije bi bilo kada bi vaše peškire zamenili za tufere, jer prilikom brisanja lica ako peškir nije dovoljno čist i mekan može da dovede do nastanka akni. Dovoljno je da tufere uvedete u vašu svakodnevnu naviku i neće biti problema koje trljanje lica sa peškirom može da izazove.Pošto je jesen počela, moraćete malo da izmenite režim nege,naročito u domenu hidriranja kože. Njoj su sada neophodne bogatije kreme, naročito noćne, koje garantuju elastičnost i sjaj.Sunce jeste slabije, ali kožu bi i dalje trebalo da čuvate od štetnih UV zraka. Danju koristite zaštitni faktor 15. Nanosite ga na svaka dva sata.

PRIRODNA KREMA ZA LICE-RECEPT

Zdrava i lepa je za vas pronašla odličan recept za hidratantnu kremu koju možete da koristite kao prirodna kozmetika za lice. Veoma je jednostavna za pravljenje i nisu potrebni nikakvi posebni sastojci i aparati. Ovu hidratantnu kremu za lice možete da koristite i kao sredstvo za skidanje šminke, a za podmlađivanje kože lica nema joj ravne.

Sastojci koji su vam potrebni za tretman lica su:

1 kašika meda
8 kašika izribanog pčelinjeg voska
200ml bademovog ulja
pola šolje ružine vodice
2 manje tegle
U manjoj posudi, na niskoj temperaturi otopite vosak i med u bademovom ulju, a posle toga ostavite smesu da se malo prohladi. Uhidratantna krema za lice smesu od voska i ulja jednu po jednu kap sipajte polako ružinu vodicu dok ne dobijete odgovarajuću gustinu za vašu hidratantnu kremu. Moraćete po osećaju da odredite gustinu kreme.Kad ste prestali sa dodavanjem ružine vodice, mešajte kremu još par minuta i možete da je prespete u suve i čiste teglice. Teglice zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.

PILINGOM URADITE TRETMAN LICA
Radite piling lica ali nežno. Leto za sobom ostavlja debeli sloj mrtvih ćelija na koži. One moraju da se skinu! Da biste to uspešno obavili i da bi nakon toga koža bila nežna i meka, koristite blage pilinge na prirodnoj bazi. Potrebno je da piling se radi jednom nedeljno. Piling uradite pre stavljanja hidratantne kreme, jer će te na taj način stvoriti bolje uslove da krema prodre u kožu.Važno je i da imaju pravu pH vrednost kože jer tako podstiču kožu da apsorbuje hranljive sastojke iz kozmetičkih sredstava. Piling u vidu gela su uvek preporučljivi,nanose se na vlažnu kožu, blagim pokretima se utrljavaju u lice. Nikako nemojte jako da trljate kožu da je ne bi oštetili naročito ako imate osetljivu ili suvu kožu. Nakon što uradite tretman lica pilingom, isperite ga mlakom vodom.

TRETMAN LICA PRIRODNOM MASKOM ZA LICE

Popravite letnju štetu. Maska za lice od svežeg povrća ili voća naneta jednom nedeljno na lice može da sljušti taj dosadni hiperpigmentisani debeli sloj mrtvih ćelija i da automatski podstakne stvaranje novih. Masku za lice koristite jedno nedeljno. Na licu je držite oko 20 minuta, nakon čega je skidate sa mlakom vodom. Naravno koža pre tretmana lica maskom mora da bude čista i nikako nemojte da stavljate masku ako imate šminku na licu. Deo oko očiju i usana ne tretirajte sa maskom.

Jedite svoju kozmetiku, zdrava je. Pošto onih dobrih sastojaka kojih ima u kremama ima i u hrani, bacite se na namirnice bogate antioksidantima. Omega-3 masne kiseline ne samo da rešavaju da rešavaju problem s trigliceridima već su blagorodne i za kožu. Vitamini A, C i E takođe. Oni brišu posledice leta na koži i pripremaju je jačajući njen imunitet za hladno vreme koje dolazi. Pijte baš mnogo vode. Minimum osam čaša vode dnevno održaće optimalan nivo hidriranosti kože i efikasno eliminisati toksine.Na svaku čašu alkohola ili šoljicu kafe popijte dodatnu čašu vode. Dosta vode unećete i kroz voće i povrće.

Izvor: zdravailepa.com

Foto: Getty Images

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.