Greške koje pravimo prilikom pranja kose!

Postoje brojne pretpostavke o tome koliko često i kako treba prati i negovati kosu. Zato imamo loše vesti – vrlo verovatno celog svog života kosu perete na potpuno pogrešan način!

Svakodnevno pranje kose zauzima prvo mesto na spisku pogrešnih poteza. Štaviše, ako kosu izlažete prečestom delovanju šampona i ostalih proizvoda za kosu, mogli biste naneti više štete nego koristi. Time uklanjate prirodne masnoće s temena, a ono reaguje tako što je proizvodi još više i brže. Konačni rezultat će biti – prebrzo mašćenje kose.

Preporučuje se da se kosa pere maksimalno dva do tri puta nedeljno.

Druga greška je korišćenje regeneratora isključivo posle šamponiranja. Obično ga nanosite na samom kraju kupanja, ali bi i posle ispiranja trebalo na vrhove staviti malu količinu kako bi kosa bila čista, sjajna i glatka.

Osim toga, nemojte slepo pratiti uputstva koja pišu na šamponu i redovno dva puta šamponirati celu kosu. Ne postoji razlog zbog koga bi trebalo da udvostručimo dozu. Količinu šampona bi trebalo prilagoditi dužini kose, a nepisano je pravilo da ga nikad ne bi nanositi više od veličine novčića.

I na kraju – izbegavajte kupanje (pre)vrućom vodom.

Iako mnogi veruju da će na ovaj način bolje oprati kosu, vrela voda će aktivirati rad lojnih žlezda koje podstiću mašćenje kose, a to ne želite.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.