Istine i zablude o celulitu

Imaš celulit? Nisi jedina. Čak 90 odsto žena susreće sa ovim problemom tokom svog života – čak i one koje su vitke i u formi!

Iako je celulit uobičajena pojava, postoji mnoštvo zabluda i pogrešnih informacija o tome šta je zapravo celulit, šta ga uzrokuje i na koji način ga treba tretirati. Pre nego što zakažeš tretman kod kozmetičara i potrošiš pravo bogatstvo na različite proizvode, saznaj pravu istinu o celulitu.

Žene imaju više celulita od muškaraca

Istina: Žene imaju više masnih naslaga u predelu kukova i butina. Pored toga, tkiva koja ih povezuju su slabije razvijena. Ipak, pretpostavlja se da 10 procenata muške populacije ima problema sa celulitom.

Problem postaje ozbiljniji sa godinama

Istina: Hormoni igraju bitnu ulogu u pojavi celulita. S godinama, telo proizvodi manje estrogena tj. hormona zaduženih za cirkulaciju krvi. Manje estrogena znači slabiju cirkulaciju, što uzrokuje nedovoljnu proizvodnju kolagena i dovodi do pucanja vezivnih tkiva.

Celulit je stvar genetike

Istina: Celulit jeste nasledan. Ako vaša majka i baka imaju problema sa celulitom, velika je šansa da to bude slučaj i sa vama. Ukoliko niste jedna od onih srećnica kojima je priroda podarila savršenu kožu, znajte da genetika igra samo malu ulogu u celoj priči. Faktori poput dijete, fizičkih vežbi i održavanja vitke linije veoma su bitni.

Celulit se pojavljuje kod ljudi koji se ne bave fizičkom aktivošću

Zabluda: Celulit je vidjiviji kod žena koje imaju problema sa težinom. Što više masnih naslaga imate, veća je šansa da ćete oštetiti vezivna tkiva koja su važna za izgled vaše kože.

Vežbanjem možete uticati na celulit

Istina: Redovno vežbanje vas ne može osloboditi celulita, ali može delovati preventivno, i možete ga redukovati. Celulit se pojavljuje kada vezivna tkiva ispod kože izgube na elastičnosti, ali vežba može pomoći. Joga takođe pomaže, kao i fizičke vežbe koje razvijaju mišiće i pospešuju cirkulaciju.

Kardio vežbe su najbolje rešenje

Zabluda: Trčanje i drugi oblici kardio vežbi mogu pomoći da smanjite efekat pomorandžine kore. Međutim, da bi stvarno “ispeglali” svoju kožu, morate raditi na jačanju mišića.

Prema rezultatima istraživanja YMCA organizacije iz Masačusetsa, odrasle osobe koje su upražnjavale vežbe iz aerobika u trajanju od 30 minuta, tri puta nedeljno u periodu od osam nedelja ,smršale su četiri kilograma, ali nisu dobile na mišićnoj masi.

U drugoj grupi su bile osobe koje su vreme od 30 minuta raspodelile na vežbe iz aerobika, ali su radili i na jačanju mišića. Ne samo da su izgubili celih 10 kilograma, već su i poboljšali procenat mišićne mase u telu.

Kreme za kožu vam mogu pomoći da se oslobodite celulita

Zabluda: Uprkos onome što piše na njihovoj deklaraciji, nijedna krema ne pomaže u trajnom uklanjanju celulita. Studije pokazuju da proizvodi koji sadrže retinoide, pružaju samo trenutni efekat i kamufliraju izbočine.

Injekcije za zatezanje kože

Istina: Injekcije koje se prvenstveno koriste u tretmanima zatezanja kože i peglanja bora, pokazale su se kao dobro rešenje i u ovom polju. Makar kratkoročno. No, ovakvi tretmani su dosta skupi, a efekat traje nekoliko meseci.

Laseri, masaže i radio talasi

Istina: Laseri, radio talasi i masaže su sredstva koja se već godinama koriste u borbi protiv celulita, ali rezultati su kratkoročni. Svakako su bolje rešenje od različitih krema i mogu vam se isplatiti ako imate da izdvojite dovoljno vremena i novčanih sredstava za njih. Potrebno je i do 15 laserskih tretmana kako bi efekti bili vidljivi. Tretmani radio talasima su skuplji, ali su i njihovi efekti dugotrajniji.

Liposukcija pomaže

Zabluda: Ako imate problem sa celulitom, liposukcija vam neće pomoći. Štaviše, koža može izgledati lošije nego ranije. Međtim, endermologija, tretman koji funkcioniše na pricipu vakuuma, daje rezultate. Jednostavno se specijalnim aparatom prelazi preko problematičnog područja u trajanju od 30 minuta. Rezultati su vidljivi posle 10 do 15 dana.

Određena hrana može da bude od koristi

Istina: Dobro izbalansirana dijeta na biljnoj bazi može vam pomoći da ublažite zapaljenja i održite dobru liniju. Hidrirajte se tako što ćete piti puno vode i konzumirati namirnice sa visokim procentom tečnosti. Time ćete ojačati vezivna tkiva u vašem telu, a možete na taj način i smršati. Gledajte da jedete što više krastavaca, rotkvica, paradajza i paprika, jer ta hrana u sebi sadrži više od 90 odsto vode.

Samo dermatolog može da leči celulit

Zabluda: Za početak je dobra ideja da odete kod dermatologa jer se većina njih bavi lečenjem celulita. Ali, celulit nije bolest i nije potreban doktor kako bi se lečio.

Odeća koja prijanja i zateže kožu

Zabluda: Nošenje bodija koji vam se pripija uz noge može da učini da izgledate bolje, ali taj efekat nestaje u trenutku kada ga skinete sa sebe posle treninga. Dugoročan efekat takve odeće je samo marketinški trik proizvođača. Elastične trake i donji veš, na primer, mogu čak da doprinesu stvaranju celulita tako što otežavaju cirkulaciju krvi.

Pušenje utiče na stvaranje celuita

Istina: Dokazano je da nikotin usporava protok krvi i time dovodi do oštećenja vezivnog tkiva. Na taj način masne naslage postaju još vidljivije. Pušenje generalno loše utiče na vaš izgled. Žuti zubi, bore i ubrzano starenje samo su neke od negativnih posledica cigareta.

Ne postoji trajno rešenje za celulit

Istina: Naučnici uspevaju da nađu sve bolja dugoročna rešenja za problem celulita. Najviše obećava tretman pod imenom Celulejz (Cellulaze), odobren od strane američke uprave za hranu i lekove. Pomoću optičkog lasera tope se masne naslage i stimuliše proizvodnja kolagena u vezivnim tkivima. Efekat ovog tretmana traje od jedne do dve godine.

Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.