JANUARSKA DIJETA: Recite zbogom zimskim kilogramima

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika zbog bogate trpeze mnogi “nabace” koji kilogram viška. Obilni obroci uglavnom opterete želudac i celokupni probavni sistem pa je neophodno da posle praznika redukujete ishranu. Uz rigorozniji jelovnik koji podrazumeva da iz ishrane izbacite masnu, prženu i začinjenu hranu, slatkiše, sokove i grickalice, možete za mesec dana da smršate i do 10 kilograma.

Da biste vratilu težinu i skinuli višak, neophodno je da ne jedete crveno meso, a u jelovnik ubacite isključivo barenu piletinu, ćuretinu, junetinu ili ribu. Za doručak bi trebalo da jedete žitarice ili jogurt sa niskim sadržajem masti (ella sir je odličan izbor) a jednom do dva puta nedeljno možete da pojedete i kuvano jaje. Kafa je dozvoljena, ali bez šećera kao i šolja zelenog čaja koja ubrzava mršavljenje ali i jača imunitet. Pored barenog belog mesa, za ručak je najbolje jesti čorbe od povrća, ograničenja nema pa ih možete pripremati sa bilo kojim povrćem. Mleko i mlečne proizvode treba jesti umereno i birati one sa niskim procentom masti. Večera bi trebalo da bude lagana. Možete da napravite salatu sa maslinovim uljem i pojedete manji komad barenog belog mesa.

Da bi se kilogrami što pre izgubili važno je da obroke konzumirate na vreme i u jednakim vremenskim razmacima. Preporučuju se dve užine u toku dana, i tada smete da jedete orašaste plodove, do 50 g dnevno, kao i razne vrste voća. Najbolje je da unosite citruse, jer im je sada sezona, bogati su vitaminom C i pomažu da se masnoća što pre sagori. Između obroka pijte što više vode, a ukoliko vam se prijede nešto slatko dozvoljena je jedna kašičica meda. Da bi dijeta bila što efikasnija savetuje se pola sata laganog vežbanja ili šetnje u toku dana.

Primer jelovnika

Doručak: ovsene pahuljice sa voćem i zeleni čaj
Užina: jabuka ili 50 g badema
Ručak: supa od povrća, i parče kuvanog mesa ili ribe
Užina: sušeno voće po izboru
Večera: manje parče kuvanih pilećih prsa ili ribe, kuvano jaje, parče sira ili šolja jogurta sa manjim procentom masti

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.