Kako do holivudski blistavog osmeha?

Lep osmeh osvaja, to svi znamo. Želiš li da sačuvaš zdravlje i lepotu svojih zuba, svakako imaj na umu da treba, odnosno ne treba da jedeš…

Voće
S njim nikada ne možeš pogrešiti jer sadrži mnoštvo dragocenih vitamina. Ali, oprez! Jabuke, pomorandže i banane sadrže i mnogo voćnog šećera, koji podstiče stvaranje “opasne” kiseline u ustima, pa svakako, nakon voćnog obroka, popij čašu vode. I uvek radije jedi sveže nego sušeno voće.

Žitne pahuljice
Iako su vlakna i te kako važna za zdravlje organizma, žitne pahuljice nisu najsrećnije rešenje za zube. Budući da su sitne i često sadrže sušeno voće, komadiće keksa ili čokolade, ubrajaju se među slatkiše – čitaj neprijatelje zuba!

Sir, jogurt, riba, meso
Belančevine i masti koje sadrži ova vrsta hrane ne škode zubnoj gleđi. Naprotiv, kalcijum i fluor dodatno jačaju zube. Samo pazi da jogurt koji odabereš bude bez šećera!

Zeleni i crni čaj
Ovi napici mogu, baš poput kafe i cigareta – potamniti boju zuba. Ali čaj sadrži i sastojke koji sprečavaju nastanak bakterija koje uzrokuju karijes. Zato ga je dobro piti, ali odmah nakon čaja – trk na pranje zubića!

Slatkiši
O njima već sve znaš, ali to što slatko nije zdravo za zube ne znači da ga ne smeš jesti. Samo pripazi na higijenu i, ako ne možeš odmah da opereš zube, pobrini se da imaš pri ruci žvakaću gumu. Bez šećera!

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.