Koje namirnice pomažu u borbi protiv celulita?

Rupičasta narandžina kora jedan je od najmrskijih neprijatelja ženske lepote. Ove neugodne estetske smetnje nisu pošteđene ni holivudske zvezde, ni sportistkinje, ni manekenke.

Kako je san svake žene imati glatku i lepu kožu, većina nas pre leta kreće u borbu za vitkiju liniju lišenu ružnih naslaga. Pa moždaje vreme da ove godine počneš nikad ranije da vodiš računa o liniji, kako ne bi bilo kasmo  za akcijukada počne toplije vreme.

Iako na nastanak celulita deluje hormon estrogen, način života sa mnogo sedenja, genetske predispozicije, nedovoljna fizička aktivnost i hrana su među bitnim faktorima koji će uticati na nastanak ili smanjenje celulita.

Ružna rupičasta koža ne samo da je estetski problem i već u kasnijoj fazi razvoja predstavlja i zdravstveni problem, pa čak boli i na sam dodir. Celulit je, naime, hronična upala vezivnog tkiva kože zbog koje dolazi do zastoja cirkulacije, a time i nakupljanja tečnosti i masnoća.

Zdravlje dolazi iznutra, kao i lepota, stoga u borbu s mrskim celulitom krenite tamo gde je najefikasnije, pravilnom i uravnoteženom ishranom. Puno soli, hrana s visokim udelom masnoća i ugljenih hidrata pogoduje nastanku narandžine kore, hrana pak bogata vlaknima čisti organizam i pomaže u borbi za lepu kožu.

Protiv njega treba krenuti ofanzivno i na svim frontama, a sva su sredstva dopuštena. Mi krećemo s one najvažnije – pravilne i zdrave ishrane.

Važno je znati da celulit nije posledica debljanja i da ga se nećeš rešiti ako smršaš. Nužno je promeniti režim ishrane, a to svakako znači da s jelovnika trebaš da izbaciš jako začinjenu hranu koja utiče na zadržavanje vode u organizmu.

Tako bi ‘anticelulitna ishrana‘ trebala da sadži namirnice koje podstiču probavu i iz organizma eliminišu toksine.

Saveznici u borbi protiv celulita su belo meso, poput ćuretine i piletine, riba, jogurt, voće uglavnom sve osim banana i grožđa, povrće, mineralna voda.

Zaboravi pak na suhomesnate proizvode, jako zasoljenu hranu, konzervirane namirnice, smrznuta jela.

Korisne su i namirnice koje sadrže dovoljne količine vitamina A, E, C i K jer oni poboljšavaju tonus kože i jačaju zidove vena i kapilara.

Istraživanja su pokazala da veće količine vitamina C povoljno deluju na proizvodnju kolagena i jačanje vezivnog tkiva, pa u ishranu svakako ubaci limun, pomorandže (koji će štiti krvne sudove i posješiti izlučivanje otrova iz organizma), ananas, papaju i grejpfrut (jer sadrže enzime koji efikasno sprečavaju zadržavanje tečnosti u organizmu) te trešnje koje imaju diuretički učinak.

Ostale namirnice koje pospešuju izlučivanje tečenosti su špargle i paradaje. Osim toga, paradajz je bogat kalijem i vitaminom C, a sadrže i materije koje čuvaju čvrstoću tkiva krvnih sudova.

Prokrvljenost organizma poboljšaće namirnice bogate vitaminom E koji nalazimo u paprikama, mleku, jajima, ćuretini, piletini i celeru. Namirnice, pak, bogate biotinom kožu će učiniti mekanom i elastičnom. Na jelovnik stoga svakako stavi karfiol, celovite žitarice, šampinjone.

Za duži osećaj sitosti probaj zobenu kašu koja je prepuna vlakana ili pak ječam koji pomaže u bržem razgrađivanju masti.

Hranu pripremaj s malo soli, kuva je, a nikako se ne preporučuje pržiti u dubokom ulju.

Saveznik kojeg ne smeš da zaboraviš je voda. Velika količina vode, bar dve litre dnevno, pospešuje razmenu materija, zaslužna je za čišćenje organizma i za dobar rad probavnog sistema.

No, osim adekvatne ishrane, uspešnom uklanjaju celulita svakako će pridoneti fizička aktivnost, savetujemo vožnju biciklom, trčanje, rolere.

Kako bi poboljšala cirkulaciju prilikom tuširanja, naizjence koristi toplu pa hladnu vodu, a kako bi podstaknula kolanje krvi, napravi piling i obriši se grubim pečkirom.

I ekstra savet koji svakako vredi poslušati. Budi uporna i disciplinirana, jer celulit je nastajao dugo i treba vremena i istrajnosti kako bi ga se rešila.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.