Koji su najčešći mitovi o aknama?

Uf, akne su zaista jedan od najčešćih problema u teen godinama, ali i mnogo osoba koje više nisu tinejdžeri muku muči s upornim bubuljicama.
Akne se često ne daju tako lako ‘proterati’, a njihovom iskorenjivanju ne pomažu ni najpoznatiji mitovi. Naime, često nam oni mogu doneti više štete nego koristi jer im slepo verujemo.

Čokolada izazva pojavu akni
Ishrana vrlo retko igra glavnu ulogu kod pojavljivanja bubuljica. Najbolji dokaz je npr. tvoja drugarica koja tamani čokolade, a ten joj je savršen! Iako neke namirnice mogu uzrokovati pojavu tih mrskih ukrasa, to nije jedini uzrok. Najbolje je posetiti dermatologa koji će ti propisati odgovarajuću terapiju kako ne bi izbjegavao/la stvari koje ti uopšte ne nanose štetu.

Akne nastaju zbog toga što ne čistiš lice
Akne ne uzrokuje nedostatak higijene i učestalo čišćenje lica neće ti pomoći da se rešiš akni. Zapravo, zbog prečestog umivanja koža može postati preosjetljiva i sklonija izbijanju akni. Agresivni tretmani koji čiste kožu često pogoršavaju stvari, a topla voda i blagi čistači za lice mogu puno više učiniti za tebe.

Ako želiš brzo da se rešiš akni, dobro je nanositi što više proizvoda
Ako naneseš deblji sloj kreme, to ti neće pomoći da se brže s rešiš akni. Da bi se rešio/la akni treba vremena, zbog toga se drži uputstava i budi strpljiv/a.

Mojim prijateljima je pomogao taj proizvod, pa će i meni
Svaka je koža drugačija, a samo zato što je jedan proizvod pomogao tvojoj prijateljici, ne znači da će učiniti isto za tebe. Bez stručnog savete opasno je igrati se s aknama jer ako je nekome nešto pomoglo, tebi nažalost može još više pogoršati situaciju.

Sve bubuljice treba istiskivati
Iako je teško odoleti, istiskivanje može uzrokovati infekciju, a mogući su i ožiljci. Istisnuta ulja šire infekciju i proširuju akne na još više mesta, a ožiljci nisu lep prizor! Čistom papirnatom maramicom, istisni samo onu bubuljicu koji ima na vrhu “kapicu”, dakle zreo je, te dezinfikuj područje. One potkožne, upaljene akne, koliko god da te privlače, nikad nemoj na silu da istiskuješ. Zamaskiraj ih antiseptičkim korektorom i sačekaj da sazriju, a nekad se znaju same razgraditi i povući.

Svaki dan moraš da koristiš piling
Dubinsko čišćenje pora pilingom može pomoći u borbi protiv akni, ali samo ako si umerena. Svako preterivanje s preparatima za piling može biti vrlo štetan.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.