Koji zaštitni faktor je idealan za mene?

Jedan pogled na tvoju kožu dovoljan kako bi odredila koji ti je zaštitni faktor potreban. U obzir bi trebala da uzmeš boju kose, boju očiju i koliko brzo postižeš preplanulost.

Faktor 30+
Ako imaš veoma svetlu kožu s puno pegica i mladeža, crvenu ili plavu kosu te svetlo plave oči, spadaš u 30+ kategoriju. Veći zaštitni faktor od 30 preporučuje se svima čija koža izgori minimalnim izlaganjem suncu. Ono što je također bitno je da zaštitni faktor nanosiš svaka dva sata.

Faktor 20
Umereno tamna koža, svetlo smeđe oči i kosa pripadaju u grupu faktora 20. Kremu nanesi pola sata pre izlaska na sunce kako bi koža mogla da je upije i također ponavljaj nanošenje svaka dva sata.

Faktor 15
Ako pripadaš grupi sretnica koja se nikada nije susrela s opekotinama od sunca, spadaš u grupu 15. Iako tvoja koža ne gori vidljivo, sunce pravi štetu i na tvojoj koži zato nikako nemoj da preskaćeš zaštitne preparate.

Inače, brojke u zaštitnom faktoru označavaju vreme koje možemo provesti na suncu, a da ne izgorimo. Na primer, ako nezaštićena koža izgori na suncu nakon 20 minuta, zaštitni faktor 15 omogućava koži da ostane zaštićena od gorenja petnaest puta duže, što je otprilike oko 5 sati.

Izvor: Index.hr

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.