Koliko često treba prati četke i češljeve?

Ako se češljaš  svaki dan, a pretpostavljamo da većina vas to radi, logično je da će prljavština s kose prelazi i na češalj.

Zato bi češalj ili četku koju najčešće koristiš trebala redovno da pereš. Stručnjaci savetuju da se to radi jednom nedeljno, ali ističu i da tu naviku imaju tek retki ljudi, iako prljave četke mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Od zapetljanih vlasi do ostataka proizvoda za oblikovanje kose, ono što se u četkama gomila uglavnom je vidljivo golim oku. No tu je i niz “nevidljivih” grinja te ćelija mrtve kože koje stvaraju plodno tlo za razvoj i rast bakterija i buđi, što povećava rizik od infekcija.

Sitni organizmi koji obitavaju na češlju pomažu i u bržem prljanju kose te je mogu zamastiti i neposredno nakon pranja, a upravo zbog toga stručnjaci savetuju da češljeve i četke peremo gotovo jednako često kao i kosu.

Ako se pitaš kako oprati četku ili češalj, to je jako lako. Sve što ti treba je malo nežnog sapuna ili dječjeg šampona i mlaka voda. Češljeve i četke nakon pranja obavezno ostavi da se osuše do kraja.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.