Koliko štete nanosiš svojoj koži ako ne koristiš kreme, mleka i losione za telo?

Da li si i ti jedna od onih devojaka koja nema naviku da maže kreme i losione? Savet je da dobro čitaš sledeće redove jer tvoje navike itekako utiču na izgled kože i vreme je da ih promeniš.

Evo što se događa ako telu ne daješ dovoljnu količine vlažnosti.

-Koža treba neku vrstu ovlaživača – ističe dermatolog Mona Gohara sa Jejla i dodaje – ona je najveći ljudski organ, a svaki organ traži vodu.

Zato je važno hidrirati kožu i spolja i iznutra. Poželjno je popiti šest do osam čaša vode svakoga dana, ali i mazati se odgovarajućim preparatima. Ako izbegavaš mazanje mlekom, kremom ili losionom, možeš da očekuješ sledeće posledice.

Nekoliko dana bez hidratacije kože

Na koži nećeš primetiti neke drastične promene, ali videćeš da koža postaje suha, zategnuta i ima neku čudnu pepeljastu nijansu, jer počinje da gubi vodu. “Losioni i kreme ne dodaju samo vlažnost koži, već i zadržavaju postojeću vodu u koži, i štite je od gubitka” kaže dr. Mona Gohara.

Mesec dana bez hidratacije kože

U ovom trenutku oštećenja su već vidljivija. Površini kože nedostaje toliko vode da više ne obavlja svoju primarnu zaštitnu funkciju od spoljnih faktora. “Na koži možeš da primetiš neke upalne procese poput crvenila i nadutosti” ističe doktorka Gohara.

Godina dana bez hidratacije kože

Godina dana bez odgovarajuće hidratacije smanjuje elasticitet kože, pa počinju da pojavljuju prevremene bore. Koža postaje opuštena, umorna i izuzetno iritirana.. “Većina tih šteta na koži se ne može povratiti prirodnim putem, već su vam potrebni fileri ili injekcije kako bi spasili stvari” iznosi u zaključku dermatolog.

Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.