TREBALO BI DA ZNAŠ: Razlozi zbog kojih boli glava od nošenja “konjskog repa”

Konjski rep” jeste frizura koja se ponovo vratila u modu i jeste jedan od najlakših i najbržih načina da središ kosu, ali je svakako i jedan od najbolnijih. To zna svaka od vas koja je bar jednom nosila kosu vezanu u ovaj visoki rep, nekoliko sati tokom dana. Glava te nakon toga toliko boli, a posebno teme koje ne možeš da dotakneš od bolova. Stručnjaci su objasnili zašto je to tako, a ti to pročitaj u nastavku teksta, pa odluči da li ćeš i dalje tako često da nosiš “konjski rep“.

Kada se kosa veže u podignuti rep, onda se povlače živci duž celog skalpa, pa se zbog toga javlja bol. Postoji još jedna stvar kod ove frizure, a objasnila ju je doktorka Denise E. Chou, neurolog iz Kolumbije. Nešto što se u medicini zove “cutaneous allodynia” jeste pojava kada osećamo bol zbog nekih radnji koje u suštini nisu bolne. To znači da postupak vezivanja kose u konjski rep nije sam po sebi bolan, ali ga mozak pamti kao nešto što je nekad prouzrokovalo glavobolju.

Posle svega ovoga, najbolje bi bilo da izbegavaš svakodnevno vezivanjekonjskog repa“, naročito kada si po nekoliko sati u školi, jer će ti bol u glavi odvlačiti pažnju i smetati ti da se koncentrišeš na časovima. Takođe, nemoj da zbog ovoga redovno piješ lekove protiv glavobolje, zato što ona može samo da se pojača usled povećanja receptora za bol.

Imaš na raspolaganju mnogo frizura, pa uživaj praveći sebi svaki dan drugu!

Foto: Getty Images

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.