KRAJEVI KOSE TI SE KRZAJU: Ovo radiš pogrešno!

Često češljanje, tretiranje kose raznim proizvodima i hemikalijama, kao i grubo pranje mogu dodatno oslabiti i smanjiti kvalitet vlasišta. Najučinkovitije i najjednostavnije rešenje je prvenstveno redovno šišanje. Stručnjaci preporučuju šišanje vrhova svakih 6 do 8 nedjelja. Predstavljamo vam najčešće uzroke učestalog krzanja krajeva.

Loša dnevna rutina

Loša dnevna rutina je glavni “krivac” za ispucale krajeve. Pregrubo tretiranje kose samo doprinosu i uvećava problem. Osim pogrešne nege, na kosu utiču hemikalije u bazenima, minival, farbanje ali i šamponi i regeneratori koji nisu primereni tvom tipu kose. Kada je farbanje u pitanju, posavetuj se sa frizerom i u dogovoru odaberite prirodne boje kose sa minimalnim udelom hemikalija. U bazenima i moru, kosu zaštiti regeneratorom koji se ne ispira, uljima za kosu ili najjednostavnije, kapom.

Pranje i sušenje kose

Ne odgovara svakom tipu kose isti šampon i regenerator. Za suvu kosu, najbolji je regenerator bez alkohola, dok je za masnu preporučljiv onaj koji ne sadrži ulje. Isto važi i za šampon. Prilikom nanošenja, vodi računa da samo u koren glave utrljaš šampon, ostatak će se sam sliti na krajeve. Za regenerator važi obrnuto pravilo. Kosu ispiraj toplom ili hladnom vodom, nikako vrelom. Dva do tri puta mesečno priušti svojoj kosi kraljevski tretman u vidu pakovanja i maski koje će joj povratiti potrebnu vlagu i vitamine. Umesto trljanja koje oštećuje kosu, pusti da peškir lagano upije preostalu vlagu. Kosu suši prirodnim putem, ako je to ikako moguće, jer visoka temperatura koju fen stvara dodatno oštećuje vlasi.

Češljanje

Češljanje pomaže u širenju prirodnih ulja od korena do vrhova kose. Međutim, pregrubo češljanje je može oštetiti, naročito vrhove koji su slabiji od ostatka. Za to ti je potrebna dobra četka napravljena od prirodnih materijala. Okrugla četka se preporučuje za sve tipove i dužine kose.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.