Kvasac pomaže protiv opadanja kose

Opadanje kose problem je s kojim se mnogo devojaka susreće, ali ne treba odmah brinuti.

Moguće je da je samo reč o takozvanom sezonskom opadanju kose, koje se obično javlja na proleće i jesen, kada se kosa prirodno regeneriše. Normalno je i da ti dnevno otpadne oko 100 vlasi, ali ako primećuješ da se radi o većem broju i želiš to da sprečiš, možete nešto i sama da uradiš i to u kućnoj radinosti – napravi efikasnu masku.

Glavni sastojak maske je kvasac koji, osim što sprečava opadanje vlasi, podstiče i brži rast kose, a maska napravljena od njega odgovara svim tipovima kose.

Ako se maska od kvasca upotrebljava kao preventivna mera, nanosi se jednom nedeljno u periodu od dva i po meseca. Nakon toga sledi pauza od tri meseca pa se postupak po potrebi može ponoviti, ali u većini slučajeva to nije potrebno.

Ako je tvoj cilj obnavljanje kose i jačanje strukture vlasi, masku trebaš da nanosiš dva puta nedeljno u razdoblju od šest do osam nedelja. Postupak također možeš ponoviti po potrebi, nakon pauze od tri meseca.

A evo i kako da napraviš svoju masku od kvasca:

SASTOJCI: 20 g kvasca, kašika toplog mleka, kašičica meda ili šećera, jedno žumace

PRIPREMA: U posudicu dodaj kašiku toplog meka, zatim kašičicu meda ili šećera i pusti da se otopi. Dodaj kvasac, promešaj i ostavi na toplom mestu da fermentira, otprilike 15-20 minuta. Zatim u smesu dodaj žumance i dobro promešaj sve sastojke. Dobijenu masku nanesi na čistu, vlažnu kosu. Umotaj celofanom ili kesom, a zatim preko toga stavi peškir. Ostavi masku na kosi najmanje sat vremena, a zatim je isperi vodom i šamponom.

Miris maske nekima će možda biti neprijatan, ali ne brini jer će nestati iz kose nakon pranja. A masku uvek možeš i obogatiti, na primer ricinusovim ili maslinovim uljem, jogurtom, alojom verom, ali osnovni sastojak – kvasac – uvek ostaje isti.

Izvor: index.hr

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.