Najčešće greške koje pravimo prilikom sređivanja noktiju

Sigurno vam se dogodilo da provedete barem pola sata uređujući nokte da biste sav trud upropastili jednim jedinim potezom. Mogli biste taj posao da prepustite u sigurne ruke kozmetičarke, ali to je luksuz koji retko ko sebi može da priušti. Biće vam lakše kada saznate da između vas i dobrog manikira u vašem dommu stoji nekoliko grešaka koje lako možete da izbegnete.

1. Sečete kožicu

Rezanje kutikule, tanke i delikatne kožice oko noktiju velika je greška. Prvo, neće dati rezultata. Što je više sečete, ona će više rasti. Još važnije, ta kožica štiti koren nokta i potkožno tkivo od bakterija i drugih štetnih stvari, pa ćete rezanjem uništiti tu važnu barijeru. Umesto sečenja, negujte je na način da na nju nanesete nekoliko kapi ulja za negu, te je gurajte potiskivačem za kutikulu ili peškirom nakon tuširanja. To je osetljiva koža i teško ju je održati hidriranom, posebno zimi. Ako nije dovoljno hidrirana, može doći do pucanja, što ume da bude vrlo bolno. Uvek pri ruci držite bočicu ulja za njegu kutikule i namažite je kad god osetite da je suva. Poslužiće i kokosovo ili maslinovo ulje.

2. Ne turpijate u jednom smeru

Vrh nokta je nastariji i najkrhkiji deo nokta, a ako turpiju pometate napred-nazad, možete olakšati listanje, pa čak i pucanje. Krenite od vrha nokta i uvek turpiju povlačite u jednom smeru.

3. Preterujete s poliranjem

Poliranje nokta je bitan korak u manikiru, jer tako ravnate sve nastale neravnine na noktu. Međutim, ukoliko preterate nokat ćete učiniti lomljivim. Za najbolji efekat koristite četvorostranu turpiju za poliranje noktiju. Prvo površinu nokta lagano polirajte najgrubljom stranom, a potom nastavite s ostale tri strane dok nokat ne postane lep i sjajan. Potom na nokat nanesite sredstvo za jačanje.

4. Preskačete bazni lak

Primetili ste koliko ruž lepše izgleda na usnama kada ga nanesete nakon balzama? Ista je stvar i s baznim lakom. Kada stavite bazni lak dobit ćete lepu, glatku površinu. Osim toga, lak će vam trajati mnogo duže. Nanesite vrlo tanak sloj baznog laka na sveže ispolirane nokte, a odmah potom nanesite i lak (bazni lak se suši vrlo brzo i ne morate dugo da čekate). Ako obrađujete smo jedan nokat, nanesite bazni lak i sačekajte 60 sekundi pre nanošenja laka.

5. Ne kvasite nokte pre uređivanja

Činija penušave vode kod kozmetičarke ima svoju funkciju – tako ćete lakše obrađivati nokat i kožicu. Ako obrađujete potpuno suve nokte, izazivate pucanje, a kod kožice – zanoktice. Potopite nokte u toplu vodu na 5 do 10 minuta pre manikira. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande radi relaksacije ili arganovog ulja radi hranjivih materija i hidratacije.

6. Previše laka na četkici

Tanki slojevi laka najvažniji su za dugotrajan manikir. Ako lak nanesete predebelo, brže će se iskrzati. Kada umočite četkicu, neka lak ostane samo na jednoj strani četkice (višak laka s jedne strane otklonite na grlu bočice). Prvi sloj neka bude supertanak, sačekajte 60 sekundi pa potpuni premaz postignite drugim nanošenjem.

7. Počinjete da lakirate nokte nakon što ste stavili kremu na ruke

Nanošenje kreme na kraju procesa uređivanja noktiju, a pre nanošenja laka, ključno je za zdrave i lepe ruke. Nažalost, krema ostavlja masnu barijeru koja otežava nanošenje laka. Nakon što ste namazali ruke, na tufer stavite malo odstranjivača laka i njim prebrišite nokte pre nanošenja baznog laka ili sredstva za jačanje noktiju.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.