Napravite same hranjivo ulje za sunčanje

Ovo “napravite same” ulje za sunčanje zapravo je smesa koja se dobija potapanjem lekovitih biljaka u ulje. S obzirom na to da je njegov zaštitni faktor oko pet, preporučuje se da ga koristite kada je koža već potamnela, odnosno kada je sunce slabije.

Koža namazana ovim uljem, koje se pravi od zelenih oraha, šargarepe i maslinovog ulja, biće mekana, nahranjena i zaštićena.

Šargarepa je puna beta-karotena, jakog antioksidanta koji štiti kožu od UV-zraka. Istraživanja su pokazala da je prirodni beta-karoten mnogo bolji i zdraviji od sintetičkog koji se koristi u mnogim kremama za sunčanje.

Orasi su krcati vitaminom E, takođe jakim antioksidantom neophodnog za zdravu i lepu kožu, a sadrže i izrazito zdrave masnoće zbog čega deluju i antikancerogeno.

Maslinovo ulje, zahvaljujući visokom procentu nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E pomaže u zaštiti od sunca i vrlo blagotvorno deluje na osetljivu kožu.

S obzirom na to da ova smesa treba da odstoji mesec dana, preporučuje se da ga napravite što pre, kako bi bio spreman kad krenete na more.

Sastojci:

6,7  oraha;
– jedna veća sveža šargarepa ili dve manje;
– maslinovo ulje;

Postupak:

Orahe izlomite na četvrtine i stavite u teglu.
Narendajte šargarepu i zalijte sve maslinovim uljem.
Teglu ostavite da odstoji na suncu oko nedelju dana i povremeno je protresite.
Kada prođe nedelju dana smesu, procedite i dobijeno ulje sipajte u flašicu.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.