Otkrivamo ti 7 najčešćih uzroka opadanja kose kod žena

Sasvim je normalno što sve devojke i žene žele da imaju lepu i bujnu kosu, ali dok nekima to dolazi prirodno, druge s kosom stalno imaju poteškoća.

Opadanje kose u mlađoj dobi sve je češća pojava, ponajviše zbog stresa i užurbanog načina života. Kosa može opadati stalno ili periodično, a ako ti mnogo ispada već duže vreme, bilo bi dobro otkriti uzrok te posetiti dermatologa koji će ti dati najbolji savet.

Ovo je 7 najčešćih uzroka ispadanja vlasi:

1. Genetika
Ne možeš za sve kriviti sebe. U nekim slučajevima ispadanja, kriva je isključivo genetika. Pogledaj kakvu kosu imaju tvoja mama, baka, tete…Zaključiš li kako je reč o genetici – obrati se stručnjaku koji će s tobom razraditi najbolji plan.

2. Anemija
Ako su, uz ispadanje kose, tvoji problemi i stalni umor i malaksalost, možda ti nedostaje gvožđa. Poseti doktora kako bi utrvdila da li se radi o anemiji i trebaš li početi da piti gvožđe. Uz lekove, dobro je obogatiti ishranu namirnicama koje obiluju gvožđem kao što su cvekla, crni pasulj, spanać, crveno i narančasto voće…

3. Stres
Poznato je da izrazito stresne životne situacije mogu dovesti do ispadanje kose, ali za to može biti i kriv stalni stres koji te u manjim količinama prati iz dana u dan. Ako ti je odjednom počela ispadati kosa, osvrni se na svoj život u poslednjih 6 meseci i razmisli kako živiš. Znamo da je nemoguće ukloniti stres u potpunosti, ali možeš da pronađeš neku aktivnost koja te raduje, krenuti na jogu, više boraviti napolju na svežem vazduhu, više se smejati ili jednostavno oprostiti nekome na koga si još uvek bijesna.

4. Ishrana s premalo proteina
Žene koje slučajno ili namerno izbjegavaju proteine, također mogu patiti od ispadanja kose. Svaka žena na dan bi trebala pojesti dnevno 46 grama proteina, a stručnjaci kažu da bi bilo dobro da se pobrineš da barem veći deo sedmice poštuješ to pravilo.

5. Prehrana s premalo vitamina D i previše vitamina A
Nove generacije opsednute su uzimanjem vitamina, ali ispada kako i “previše dobre stvari” mogu biti loše. Dokazano je da previše vitamina A može uzrokovati ispadanje kose, baš kako i premalo vitamina D. Rešenje? Nabavi tablete koje sadrže samo vitamin D dok ti se kosa ne oporavi te povećaj unos narandžinog soka, lososa, pečurki, jaja, proizvoda od soje…

6. Način na koji stilizuješ kosu
Mnoge žene nepotrebno navlače kosu iz dana u dan te tako uzrokuju njeno ispadanje. Zategnute punđe, agresivno četkanje lošim četkama, čvrsti repovi i česti tretmani s viklerima koje čvrsto stežeš uz teme mogu i te kako uzrokovati ispadanje. Budi dobra prema svojoj kosi!

7. Problemi s temenom
Problemi s temenom jedan su od najčešćih uzroka ispadanja kose. Svrbi li te često teme ili pak imaš problema s masnim ili suvim perutom, važno je da što pre rešiš svoj problem kako bi kosa mogla normalno rasti i teme disati. Masnu perut možeš rešiti dobrim šamponom, dok bi se za suvu perut, gljivice i ostale probleme trebala obratiti profesionalcu. Još jedan savet – imaš li problema s temenom – nikako nemoj ostavljati kosu da se osuši prirodno te pripazi da šampon uvek dobro ispereš.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.