Ov zdrave navike moraš da usvojiš!

Pravo vreme za novi početak je pred tobom- nova godina, nove odluke, novi i veći planovi. Vreme je da shvatiš da je lepota bitna, međutim zdravlje je još bitnije. Idealna kombinacija jeste kada blistaš i spolja, ali i iznutra.

Tek tada je ravnoteža postignuta. Zato ti preporučujemo da pročitaš ove savete i usvojiš ih kao navike.

Unosi dovoljno tečnosti u svoj organizam

Da, da, znamo da si to čula milion puta do sada, ali razmisli, da savet nije dobar, ne bi se prenosio toliko dugo, zar ne? Postizanje dobre hidratacije unošenjem tečnosti dobro je za tvoj organizam ali i za lepotu tvoje kože, kose, noktiju. Dehidratacija može prouzrokovati nekoliko problema. Zašto rizikovati? Ukoliko želiš, naseckaj omiljeno voće i pomešaj ga sa vodom. Možda će ti biti ukusnije.

Vežbaj

Bilo da šetaš, trčiš, ideš na jogu ili pilates, ti pomažeš sebi fizički i psihički. Vežbanje oslobađa endorfin koji čini da se osećaš poletno i dobro. Oslobađa te nervoze ali i tih nekoliko kilograma viška (ukoliko ih imaš). Probaaaaaj, nećeš se pokajati. Jer, kada vidiš kako ti savršeno stoji omiljena haljinica, poželećeš da nikada ne prestaneš, to ti mi garantujemo.

Uživaj u tišini

Kada stvari postanu preteške, kada se previše obaveza nagomila a ti misliš da nemaš izlaza, udahni duboko i osami se. Meditacija će ti pomoći da prihvatiš stvari kakve jesu i da trezveno razmisliš kako i šta dalje. Povuci se u svoju sobu na pet minuta, svakog dana. Stres će se smanjiti.

Izbaci šećer iz upotrebe

Znamo da ti ovo deluje kao nemoguća misija, ali videćeš da je moguće izvesti je. Obožavaš slatkiše, kafu sa šećerom, bombone…? Obožavamo ih i mi, ali isto tako volimo naše telo i brinemo o zdravlju. Zato smo rešili da na tu malu belu “propast” zaboravimo. Prednosti nekonzumiranja šećera su brojne- organizam nam ne trpi skokove šećera, na licu nema bubuljica, telo se čisti, a mi se osećamo super. Naša preporuka su voćni šećeri, koji će zameniti standardne, ali ne preterujte ni sa njima. U umerenosti je spas.

Hrani se raznovrsno

Sećaš li se one piramide zdrave hrane? Da… ne možemo reći da je ona pogrešna, ali konstatovaćemo da je isključiva. Zato se nećemo slepo držati nje već ćemo ti reći ukratko- smanji ugljene hidrate, brzu hranu, slatkiše. Povećaj unos povrća, proteina, vode. Jooj, da, ne zaboravi ni voće, u preporučljivim količinama, naravno. I uživaj u životu, jedan je.

Isključi mobilni telefon pre odlaska u krevet

Ha, osećamo da se hvataš za glavu. Nemoj, nisi svesna koliko će ti mira ovaj postupak doneti. Pre spavanja razmeni poruke sa osobama sa kojima želiš i obavesti ih da isključuješ mobilni telefon. Spavaj mirno, ništa nije toliko hitno da ne može sačekati do jutra.

Spavaj dovoljno i kvalitetno

Još jedan savet koji se stalno provlači u pričama, tekstovima i knjigama. 6-8 sati kvalitetnog sna ne utiče samo na dobar izgled već i na naše ponašanje. Manje smo nervozni, napeti i ne brzamo. Filmove možeš pogledati i vikendom, a radnim danima se potrudi da budeš u krevetu što ranije. Videćeš koliko će ti prijati.

Smej se

Ne postoji ništa lepše nego videti nasmejanu osobu na ulici, u prevozu, prodavnici, kaficu. Nije tajna da smeh utiče na raspoloženje svih u okruženju. Možda je neko imao loš dan, ali će se njegovo raspoloženje popraviti istog trenutka kada ugleda osmeh na tvom licu. Za sreću je malo potrebno, zar ne?

Foto: Getty

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.