Ove namirnice pomažu u borbi protiv akni

Za zdravo i čisto lice nisu potrebni samo kozmetički tretmani i proizvodi za negu lica, već i zdrava ishrana i dovoljna količina vode.

Naime, određena hrana može loše da utiče na stanje kože i zato je bitno da paziš šta sve unosiš u svoje telo. Važno je dnevno uneti dovoljno hranjivih materija koje će pomoći tvom organizmu da bude zdrav, a pri tome i tvom izgledu, odnosno tvojoj koži. Nivo stresa ima, također, veliku ulogu u izgledu i zdravlju kože, pa je veoma bitno da i o tome vodiš računa,pogotova sad jer uskoro kreće škola.

Rešavanje akni počinje održavanjem uravnotežene dijete s bogatim sastojcima koji se mogu pronaći u voću, povrću, semenkama.

Losos je poznat kao sjajan izvor omega-3 masnih kiselina odnosno zdravih masti. Avokado također sadrži omega-3 masne kiseline, a orasi su ispunjeni cinkom i selenom, esencijalnim mineralima koji se uključuju u svaku dijetu tokom borbe protiv akni.

Beli luk je još jedan dodatak ishrani koji će imati ključnu ulogu protiv akni na tvom licu. Stručnjaci ističu da je brokoli savršene za zdravu kožu, dok paradajz ima vlakna koje sadrže vitamin A, C i B2 i antioksidanse koji pomažu u neutralisanju i zaustavljanju stresa, pokazuju studije. Kinoa je žitarica koja se također preporučuje za zdravu kožu.

Treba još izdvojiti spanać koji je hidratantan i pomaže u negovanju kože jer je bogat vitaminom A, zatim borovnice koje su pune antioksidanata i nepohodne za smanjenje upale akni, dok je pirinač bogat izvor vitamina B zajedno s proteinima i magnezijom.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.