Paradajz ti pomaže da pobediš akne

Ukoliko nisi zadovoljna svojom kožom i imaš problema s aknama, ali ne želiš da zavisiš od skupih krema, jedno povrće ti može pomoći. Reč je o paradajzu koji može da reši brojne probleme s kožom, bez obzira da li se radi o aknama, porama, opekotinama od sunca ili koži koja izgleda umorno.

Osim dobrog ukusa, paradajz čini kožu zdravom. Bogat je likopenom, antioksidantom koji deluje kao neutralna krema protiv sunca. Ovi antioksidanti također deluju kao proizvod protiv starenja kože te se bore protiv oštećeaja ćelija i crvenila. Preporučuje se unos najmanje 16 miligrama likopena dnevno koji deluje na smanjenje slobodnih radikala u koži te pomaže koži da zadrži vlagu.

Velike pore omogućavaju lagan pristup prljavštini, zbog čega se povećava mogućnost inficiranja. U tom slučaju uzmi jednu supenu kašiku svežeg soka od paradajza i dodaj dve do četiri kapi svežeg limunovog soka. Za nanošenje ove smese na lice iskoristiti vatu i masiraj kružnim pokretima. Smesu na licu zadrži 15 minuta, a zatim se umij hladnom vodom. Redovna primena ove smese će značajno smanjiti pore.

Prirodna kiselina u paradajzu pomaže u smanjenju i uklanjanju akni. Vitamin A i vitamin C se nalaze u mnogim lekovima protiv akni, a paradajz je bogat ovim vitaminima. Za ozbiljne probleme s aknama izgnječi kompletan paradajz i nanesi ga kao masku na lice. Drži tako sat vremena, a potom ispri i nanesi sredstvo za hidrataciju kože. Čini to barem jednom dnevno i akne će nestati.

Maska od avokada i paradajza pravi čuda kada je reč o koži. To je zbog toga što paradajz deluje kao agresivni agent, uklanja akne i smanjuje masnoću, dok avokado deluje kao antiseptik i hidratizira kožu. Maska od izgnječenog paradajza i avokada će učiniti kožu glatkom, mekanom i čistom. Ovu masku drži na licu 20 do 30 minuta, a potom isperi toplom vodom.

U slučaju veoma masne kože također može pomoći paradajz. Uzmi krastavac i njegov sok pomešaj sa sokom paradajza. Nanesi mešavinu na lice vatom i to čini svakodnevno.

Leti su opekotine od sunca česte, a ukoliko ti se to dogodi, izgnječi pola paradajza i pomešaj s dve supene kašike jogurta. Tu mešavinu nanesi na lice, vrat, ruke i stopala, a potom isperi nakon 20 minuta. Paradajz će ohladiti kožu i neutralizirati njenu površinu, dok će jogurt osigurati potrebne proteine.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.