Pet mitova o kosi koji su zaista samo mitovi

Znaš da postoji bezbroj mitova, pa tesigurno neće iznenaditi ni oni o kosi.

Verujemo da si i ti čula za sve ove navode, ali i da u neke čvrsto veruješ. Nažalost, moramo da te obavestimo da je reč o urbanim legendama u koje smesta prestani da veruješ!

1. Perut znači da imaš suvo teme
Ne bi verovale, ali perut se pojavljuje na temenu koje proizvodi višak sebuma. Ako si do sada koristila šampon za suvu kosu, preporučujemo ti da ga zamenite šamponom specijalizovanim za uklanjanje peruti.

2. Kosu je bolje sušiti na vazduhu
Iako toplota fena za kosu može površinski da ošteti dlaku, sušenje na vazduhu uiče na samu strukturu vlasi. Voda prisutna na tvojoj kosi duže vreme odstranjuje sva prirodna ulja s dlake i stvara pritisak na nju. Najbolja opcija je cirkulisanje hladnog i toplog vazduha fenom ili sušenje na vazduhu kada je napolju izrazito toplo.

3. Češće češljanje čini kosu zdravijom
Učestalo češljanje može ravnomerno da rasporedi prirodna ulja zbog čega će kosa izgledati lepše, ali previše češljanja može da utiče na pucanje vlasi.

4. Redovno šišanje pospešuje brži rast kose
Nažalost, to nije tačno. Kosa raste iz vlasišta (temena), a ne iz vrhova pa učestalost šišanja nema nikakve veze s bržim rastom kose. Rast kose mogu ubrzati razna ulja i tinkture, a redovnim šišanjem tvoja će kosa izgledati urednije i zdravije.

5. Seda kosa nastaje od nerviranja
Za sede vlasi ipak je zaslužna genetika i, naravno, starenje. Starenjem naše telo proizvodi manje melanina, što rezultira sivim i belim vlasima. Ipak, ono što nerviranje može da pospeši je pojačano ispadanje kose.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.