Pranje kose svaki dan – da ili ne?

Iako znaš da svakodnevno pranje kose nije dobro jer se na taj način uklanjaju prirodna ulja sa temena i isušuje se kosa, ti i dalje to radiš jer ne možeš sebi da dozvoliš da ideš negde sa masnom i prljavom kosom. Nije ti teško da svako veče pred spavanje da opereš kosu i stilizuješ je za naredni dan.

Želeli smo da saznamo da li zaista svakodnevno pranje šteti kosi i odlučili smo da napravimo malo istraživanje. Ispostavilo se da pranje kose svaki dan i nije toliko loše – u zavisnosti od tipa kose koji imaš.

Imaš tanku kosu
Ako je tekstura tvoje kose previše tanka, znaš i sami da se prebrzo masti i prlja. To je zato što ulja sa temena vrlo brzo dolaze do krajeva i daju čitavoj kosi masan izgled. Ako ne želiš da imaš takav izgled (što je i logično), svakodnevno pranje je jedino dobro rešenje.

Svaki dan vežbaš
Svakodnevno vežbanje i znojenje može dovesti do nakupljanja viška ulja na skalpu, koje izaziva probleme na koži glave. Pa, ako se znojiš svaki dan, nije loša ideja prati kosu svaki put nakon treninga ili nekog drugog napornog posla. Na ovaj način će tvoje teme biti zdraviji.

Kosa ti je ravna
Prirodna ulja skalpa mogu brže da se slivaju niz kosu u zavisnosti od njene teksture, čineći da izgleda masno i prljavo. Ako imaš baš ravnu kosu, znaš koliki to može da bude problem. Ravnu kosu možeš prati svaki dan, ali će ti to dati suvlji izgled, bez ulja na temenu i kosi. Zato je bitno koliko ćeš puta staviti balzam ili masku – 4 do 5 puta ako želiš “tešku” kosu, a 1 do 2 puta ako želiš lakšu.

Koža glave proizvodi previše ulja
Svakodnevno pranje uklanja ulja koja su zdrava do neke određene količine, ali skalp sa previše masti može izazvati pojavu gljivica koje izazivaju seboreju – stanje u kom se koža glave ljušti i svrbi. Ako je tvoje teme prirodno prekriven sa dosta ulja, pranje jednom dnevno je sasvim u redu.

Imaš perut
Šamponiranje uklanja mrtve ćelije kože koje bi se inače nakupile i otpadale. To je u stvari perut koja nas inače mnogo nervira. Istina je da neki šampon mogu previše isušiti skalp glave, izazivajući perut. Međutim, ako osećaš da te koža glave svrbi, pranjem kose možeš ukloniti te mrtve ćelije i očistiti ljuspice koje se stvaraju.

Živiš u mestu gde je visoka vlažnost vazduha
Ako živiš na takvom mestu gde postoji prevše vlage, to može izazvati nakupljanje viška ulja na skalpu. Svakodnevno pranje će kosu osloboditi gljivica i peruti.

 Želiš da vam kosa brže izraste
Kao što smo već rekli, pranjem kose se uklanjaju mrtve ćelije sa skalpa. Njihovim uklanjanjem se stimuliše rast kose, pa ako želiš da ti brže i bolje izraste – peri češće kosu.

Volitš da pereš kosu svaki dan
Na kraju dana, ipak je tvoja kosa – tvoja. Ako misliš da treba da je opereš svaki dan, onda to i uradi. Tuširamo se svaki dan, peremo zube više puta dnevno, zašto bi kosa bila izuzetak? Ipak se na njoj nakuplja svakakva prljavština za koju je idealno rešenje šampon.

Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.