Primetila si da ti u jesen kosa više opada, ali nemaš razloga za brigu

Već danima ne možeš da se otreseš vlasi opale kose koja je rešila da opada kao lišće sa grana.

To si primetila već u kupatilu nakon što si oprala kosu ili nakon češljanja. Kako god bilo, nema razloga za brigu, jer nam kosa zaista više oppada u ovo jesenje doba.

Naime, naša kosa na svetlost reaguje kao i biljke. U proleće i leto raste i buja, jer svetlost aktivira hormon rasta, a u jesen, kada je sunca sve manje, kosa slabi i opada, baš kao i lišće s drveća.

Ovo sezonsko opadanje kose traje otprilike 6-8 nedelja, ali ako se nastavi i dalje nakon spomenutog perioda, onda bi svakako trebala da se posavetuješ sa doktorom, jer možda opadanju nije uzrok jesen, već nešto ozbiljnije, poput hormonalnog disbalansa, bolesti štitne žlede, nedostatak određenih vitamina, višak vitamina A, ali i nezaobilazni stres.

Dnevno je normalno izgubiti od 80-100 vlasi i iako nećeš moći da ih izbrojiš, možeš otprilike zamisliti kolika je to gomilica te pratiti koliko ti kosa ispada otprilike.

Upravo zato, kosu bi tokom narednog perioda trebala još više negovati, a brojne hranjive maske možeš napraviti i sama kod kuće. Ali, osim raznim maskama, vrlo je bitno da kosu jačaš i pravilnom ishranom.
Među jesensji namirnicama koje će nahraniti tvoju kosu, ali i kožu su, među ostalim, jabuke, šljive, bundeve, krompiri, kruške, šipak i citrusi. Uz njih se preporučuje jesti i hrana bogata gvožđem i vitaminom B.

Izvor: index.hr

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.