Reši se bubuljica na leđima!

Iako najviše mrzimo kada ih vidimo na licu, bubuljice na leđima su takođe jako neprijatna pojava. Osim što kvare izgled naše kože tela, mogu biti i jako bolne.

Problem sa bubuljicama na leđima je taj što se nešto teže leče od onih na licu. Koža tela je deblja od kože lica, pa su i upalni procesi uglavnom intenzivniji.

Pojavljivanje akni na leđima može imati niz uzročnika, ali srećom postoje i način da ih uklonite i što je još bitnije sprečite njihovo novo pojavljivanje.

Pogledajte naš mali vodič i saznajte koje su to taktike u negovanju kože koje će sprečiti i lečiti bubuljice na leđima koje kvare lepotu vaše kože.

Jedan od glavnih uzročniika akni na koži leđa jeste pojačano znojenje i proizvodnja zaštitnih ulja koja u kombinaciji sa prljavštinom iz vazduha začepljuje pore i stvara upalne procese iz kojih nastaju bubuljice. Sigurno ste primetile da su bubuljice na leđima češći problem u letnjem nego u zimskom periodu i da vrlo često muče sportiste. Redovno tuširanje je jedan od načina da eliminišete ovaj uzočnik. Posle svakog treninga odmah idite pod tuš kako biste sprale znoj za kože.

Drugi uzročnik bubuljica na leđima jeste neadekvatna higijena. Jako je bitno, pogotovo u letnjem periodu, da REDOVNO menjate posteljinu. Tokom spavanja telo se pojačano znoji, a taj znoj dospeva u čaršafe i dušeke u kojima se razvijaju mikroorganizmi koji lako mogu dospeti na kožu leđa. I eto akni! Zato jednom nedeljno menjajte posteljinu, redovno zračite spavaće sobe i s vremena na vreme dušeke i jastuke stavite na sunce da se luftiraju.

Iritacija usled upotrebe agresivnih proizvoda je još jedan jako čest uzročnik bubuljica na leđima. Proizvodi za oblikovanje kose lako mogu dospeti na kožu leđa, pogotovo ako imate dugu kosu. Gelovi, pene i lakovi za kosu, ali i balzam koji se zadržava na krajevima kose i nakon pranja i sušenja u kombinaciji sa znojem stvara pravu malu katastrofu na koži leđa. Začepiće pore i izazvati iritacije i infekcije.

Bubuljice na leđima

Ne zaboravite da i  neke vrste gelova i kupki za pranje tela mogu izazvati iritacije ukoliko su preagresivni za kožu. Ako nakon izvesnog vremena upotrebe odeređnog proizvoda za higijenu tela primetite pojavu bubuljica na leđima, jasno vam je šta treba da činite!

Nagomilane mrtve ćelije kože takođe mogu uzrokovati upalne procese na koži leđa. One u kombinaciji sa znojem i prljavštinom iz vazduha stvaraju idealno tlo za razvoj bakterija. Zato je preporučljivo da redovno radite piling kože kako biste uklonili mrtve ćelije i omogućili koži da ,,diše”.

Odeća takođe može da utiče na stanje kože tela. Preko leta izbegavajte sintetičke tkanine i držite se prirodnih materijala, prvenstveno pamuka. Oni omogućavaju koži da diše. Tokom pranja veša izbegavajte preteranu upotrebu omekšivača jer se  teže ispira iz tkanine, a može da izazove iritacije kože.

Nezdrava ishrana isto spada u jedan od glavnih okidača za nastanak bubuljica. Ako ne možete da zamislite dan bez čipsa i gaziranih slatkih pića a omiljeno jelo su vam pica, pomfrit ili hamburger, onda nemojte da se čudite što imate bubuljice na leđima. Korigujte svoju ishranu, bazirajte je na voću i pre svega povrću, pijte dosta vode i brzo ćete primetiti poboljšanje stanja kože.

Hormonski poremećaj je jedan od ređih uzročnika, ali svakako možete i njega da uzmete u obzir. Ukoliko su akne na leđima vaš stalni problem, konsultujte se sa dermatologom kako bi vam propisao odgovarajuću terapiju.

SAVET PLUS: Iskoristite sezonu letnjih odmora i što više provodite vremena u slanoj morskoj vodi. Voda tokom kupanja u moru dopire do kože leđa, pa će isušiti bubuljice i ubrzati njihovo izlečenje.

Pre bilo kakve intervencije na već upaljenim bolnim bubuljicama konsultujte se sa dermatologom!

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.