OBRATI PAŽNJU NA SASTAV I ROK TRAJANJA: Evo kako se održavaju i čuvaju kozmetički proizvodi

Lepo upakovan proizvod će lako da nam privuče pažnju. Toliko da nekad i zaboravimo da proverimo rok trajanja i sastav tog make-up proizvoda. Zato je važno da se pažljivo informišeš o tome koliko dugo se od otvaranja proizvod može koristiti kao i kako voditi računa o priboru za šminkanje. Možeš imati najskuplje i najkvalitetnije četkice za šminku, ali ako su često prljave na tvom licu napraviće više štete nego koristi.

Make-up četke

Četkice za šminkanje moraju da se redovno čiste, prvo iz higijenskih razloga, a drugo, što će na taj način trajati mnogo duže. Četkice upijaju određenu količinu proizvoda, vremenom se ostaci proizvoda i prirodna ulja iz tvoje kože nagomilavaju i pravi se savršeno mesto za razvoj bakterija, a samim tim na licu ti se mogu stvoriti bubuljice ili crvenilo, u zavisnosti od toga kako ti koža reaguje. Zbog svega ovoga, neophodno je čistiti četkice posle svake upotrebe. Ako ne želiš da kupuješ čistače i sapune koji su namenjeni za to, možeš prati sintetičke četkice samo bebi šamponom, a one od prirodne dlake isto kao kosu, pomoću bebi šampona i regeneratora. Brzo, lako i korisno, zar ne?!

Krema za sunčanje

Nemoj koristiti kreme kojima je istekao rok trajanja, kao ni kremu koju si otvorila na prošlogodišnjem letovanju. Ljudi često nose kremu za sunčanje na plažu, ostavljaju je u vrelim automobilima ili u torbama dok su napolju. Kada se krema za sunčanje zagreje, njene komponente se brže razlažu. To dovodi do skraćivanja roka trajanja, čak i na šest meseci. Što se krema duže izlaže nepovoljnim uslovima to se brže razgrađuju i njene ostale komponente, čime gubi svoju učinkovitost. Tako, krema čiji je faktor 55 može vremenom da se pretvori u faktor 40 ili 30. Kupuj pametno, još pametnije vodi računa o svom telu.

Četkice za zube

Četkica za zube je jedno od osnovnih sredstava za ličnu higijenu. Ipak, iako je svakodnevno koristimo, ima stvari koje zanemarujemo. Od malih nogu slušamo kako je higijena usne šupljine izuzetno važna i da ih zato moramo redovno prati, najmanje dva puta dnevno, kružnim pokretima, oko tri minuta. Zbog njihove česte upotrebe, četkice su podložne skupljanju bakterija koje se zbog vlage velikom brzinom razlažu. Predlažemo vam da nakon svakog korišćenja potopite četkicu u tečnost za ispiranje usta koja je idealna za sprečavanje bakterija. Četkica za zube ne treba da se koristi duže od šest meseci. Ne zaboravi, istrošena četkica za zube nije toliko efikasna u uklanjanju naslaga.

Šminka

Sva šminka ima određeni rok trajanja. Puderi po pravilu traju duže, a ono što je iznenađujuće jeste činjenica da je maskara najpodložnija za razvoj bakterija i da joj je rok trajanja samo šest meseci, kao i ajlajneru. Stara maskara može da izazove svrab, konjuktivitis, pa i upalu očnog kapka. Ukoliko je maskara promenila miris, to je siguran znak da treba da je promenite, a ako se oseti na benzin, odmah je bacite. Karmini spadaju u kozmetiku sa najdugovečnijim rokom trajanja, tačnije, ne mogu da se pokvare jer ne sadrže vodu. Samo oni proizvodi dekorativne kozmetike koji sadrže vodu mogu brzo da se pokvare. Dakle, ruževe možeš da koristiš sve dok ih ne potrošiš. Nemoj baš da ih nanosiš prstima, jer to je jedini način da ih zagadiš.

Foto: Getty Images

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.