SOS: Simpatija i čudna drugarica

Dragi HEJ!, drugi put vam pišem i nadam se da ćete mi i ovaj put pomoći. Imam molbu da odgovorite na sajtu, a ne u časopisu, jer moja dobra drugarica, koju ću u tekstu zvati Lena kupuje HEJ! i ne zna za sajt, a nikako ne bih volela da se prepozna u priči ako je pročita. Zaljubljena sam u dečaka koji ide u Lenino odeljenje. Nisam zaljubljive prirode, i znam da ovo nije nešto što će uskoro proći. I ne sviđa mi se zato što je lep, on je saosećajan, duhovit, dobar prema svima, ne pokušava da bude “loš momak”, kakve devojke vole. Ali, Lena je ranije takođe bila zaljubljena u njega, i zato dugo nisam htela to da joj kažem. Od kada je počela škola, čini mi se da sam se malo zbližila sa njim, iako sam se zbog nje sa njim ponašala kao i sa svima ostalima, jer nisam htela da se oseća loše. Međutim, ona nije na taj način razmišljala. Bila je potpuno nefer prema meni, i u zadnje vreme počela je da se ponaša čudno. Nervozna je, a tu svoju negativnu energiju nekad istresa na meni, izlazi bez mene napolje i sl. iako smo bile najbolje drugarice. U moje odeljenje je došla nova devojčica koju sam upoznala sa Lenom, ali izgleda da je to bio loš potez, jer sam sada nekako postala druga opcija. A povrh svega ponaša se jako nekorektno prema meni kada je onaj u kog sam zaljubljena u pitanju. Ranije mi se činilo da jedva da zna kako se zovem, ali stvari su se nekako promenile u poslednje vreme, a ja se nisam trudila da utičem na to. Stvari su se jednostavno odvijale svojim tokom. Ali, izgleda da je njoj to zasmetalo. Čak i sada, kad više i nije zaljubljena u njega. Nisam od onih ljubomorinih, niti sam joj rekla da prestane da se druži sa njim (dobri su prijatelji, mada bi ona verovatno volela i nešto više). Jednom smo se svi zajedno vraćali kući iz škole, i pošto se u jednom trenutku moj put odvaja od onog kojim svi ostali idu, taj dečak, u koga sam zaljubljena je pošao sa mnom; kada je video da ću ja nastaviti sama, rekao je da će mojim putem, i zagrlio me jednom rukom. To je možda bio najlepši i najslađi trenutak i osećaj na svetu, ali nije dugo trajao, jer sam, igrom slučaja tada naletela na svoju mamu koja je krenula u prodavnicu. Delovala je malo iznenađeno ali se samo osmehnula, javila mi se i produžila. Ni kući me kasnije nije pitala ništa u vezi s tim, što je čudno, ali i drago mi je da nije.
Sutradan sam izašla napolje sa Lenom i još dve naše prijateljice (koje takođe znaju da mi se taj dečko sviđa) i odlučile smo da ga pozovemo da i on izađe.Za par minuta je došao, i Lena i ja smo sedele na ljuljaškama, a ostali su stajali. Ona se jako čudno ponašala, kao da namerno hoće da me provocira. Dok sam se ja sa njim ponašala normalno, kao sa svakim prijateljem. Lena je počela da mu se nabacuje, čak i ako je tada bila zaljubljena u nekog drugog! Kao da namerno hoće da me iznervira. Oni su dobri prijatelji, i znaju se još od pre nego što smo pošli u školu (sada smo šesti razred), ali onako kako se ona ponašala bilo je sve samo ne prijateljski. Prvo mu je rekla da joj sedne u krilo?! On ju je samo začuđeno pogledao, i nije ništa uradio. Malo kasnije, kada je Lena videla da je on seo na ljuljašku pored moje, kao da je dotrčala sa namerom da upropasti svaki trenutak. Popela sa na njegovu ljuljašku i tako mu visila nad glavom, a ja sam se osećala kao budala. On je delovao pomalo iznervirano, ali je veoma staložen lik, pa joj ništa nije rekao. Pošto sam videla da ne prestaje, u jednom trenutku sam je pitala: “Leno, zašto se ponašas tako čudno?”, na onaj način koji sam želela da to shvati, naglašujući svaku reč. I ona je počela da vrišti i da govori da se uopšte ne ponaša čudno. Onda me je odvukla u ćošak da mi kaže nešto “nasamo” i ja sam joj rekla da mi je glupo se pred svima sklonim u stranu i šapućem nešto. A onda je ona to rekla naglas: “Poznajem se sa njim još od kad smo bili “fetusi” (tako se izrazila), tako da su ovakve stvari skroz normalne, nemoj da pomisliš išta drugačije.”.Pričala je na neki ironičan, arogantan način. Tada sam stvarno pobesnela ali nisam to htela da pokazujem. Srećom, nije je slušao u tom trenutku niti shvatio o čemu smo pričale. Nije mi jasno kako ja mogu da budem drugarica, i da nemam nikakve ispade, ali naravno, njoj je to “normalno” i skroz okej. U zadnje vreme je počeo često da se šali sa mnom, uvek mi se javi kada me vidi, gleda me u oči na neki drugačiji način, makar drugačiji nego do sada, mada je svima jako prijateljski nastrojen i sa mnogo ljudi se druži. Ali, čak i da sve to još ne znači ništa, taman kada su stvari počele da idu na bolje, Lena je često tu da mi se ispreči na putu.
Izvinite što je tekst ovoliko dugačak, ali htela sam da pomenem i detalje. Nadam se odgovoru 💙

SAVET: Iako je njeno ponašanje zaista malo preterano, na momente i neprijatno, pokušaj na trenutak da se staviš u njenu poziciju. Bez obzira na to što naglašava da su oni tako dugo prijatelji i da je zaljubljena u nekog drugog, da joj se on više ne sviđa i slično, očigledno je da joj smeta to što se između vas dvoje nešto rađa. Razlog tome je verovatno to da joj se, iako ona tvrdi suprotno, on i dalje sviđa. I sama si u nekom trenutku naglasila “Dobri su prijatelji, mada bi ona verovatno volela i nešto više” što pokazuje da si donekle i sama procenila šta je problem i zašto se ona tako ponaša. Nije mnogo verovatno da se ona prema tebi tako ponaša iz neke zlobe, da bi ti napakostila i da bi se ti iznervirala, već je verovatnije da sve to radi iz očaja, jer je verovatno tužna i povređena time što između njega i tebe počinje nešto da se rađa. Zamisli kako bi se ti osećala da je situacija obrnuta, da se on tebi sviđa, a da tvojoj drugarici šalje signale da mu se ona dopada. Verovatno bi bila jako povređena. S toga ti skrećemo pažnju da pokušaš da stvari sagledaš i iz tog ugla. E sad, šta ćeš dalje uraditi i kako ćeš tu situaciju rešiti zavisi isključivo od tebe i od toga čemu ćeš pridati više značaja. Ukoliko ti je ta drugarica važna i ukoliko ne bi želela da je izgubiš, ukoliko ti je važno šta ona misli i da li će biti povređena, predlažemo ti da nasamo popričaš sa njom. Zamoli je da ti iskreno kaže da li joj se taj dečak i dalje sviđa i kako se ona oseća oko svega toga. Ukoliko kaže da jeste tako, razmisli šta to za tebe znači, da li ćeš da nastaviš da flertuješ sa njim bez obzira na sve i da se malo udaljiš od nje, ili ćeš se malo povući od njega u tom smislu i nastaviti da se družiš kao i sa ostalim prijateljima. Ukoliko ona nastavi da tvrdi da ne oseća ništa takvo prema njemu, zamoli je da prestane sa tim ponašanjem koje ti smeta, objasni joj koliko ti bude neprijatno i kako se loše osećaš u tom trenutku. U svakom slučaju, predlažemo ti da razmisliš šta ćeš uraditi u slučaju da ti ona potvrdi da joj se taj dečak dopada, a sve zapravo zavisi od toga koliko ste bliske i koliko ti je ona važna. Razmisli da li ćeš prednost dati tom dečaku ili drugarici. Ako baš dođe do te mere da moraš da biraš između njih, predlažemo ti da razmišljaš u tom pravcu šta bi izgubila ako bi se posvađala sa njom, a šta ako bi odustala od njega, te da na osnovu toga donosiš odluku. Ipak, nadamo se da neće biti tako strašno i da ćete razgovorom uspeti da rešite celu tu situaciju. Srećno! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.