Stručnjaci otkrivaju da li je moguće rešiti se strija

Strije su jako česta pojava kod žena, iako se u modnoj industriji godinama pokušava ostaviti drugačiji utisak. Iako su sasvim prirodna pojava, ovakav pristup doveo je do velikih nesigurnosti kod velikog broja devojaka.

Strije uzrokuje niz činioca, uključujući,  brzu promenu u težini, genetiku, pubertet ili hormonske promene.

I dok su nekim ženama strije sasvim OK i prihvatljive, neke žele da ih se reše i žele da znaju zašto su ih uopšte i dobile. Zato je ekipa Insidera razgovarala s dvojicom lekara, Haroldom Lancerom i Howardom Sobelom, koji su govorili o najvećim mitovima o strijama te o tretmanima koji mogu pomoći u njihovu prikrivanju.

Kako strije nastaju?

Doktor Lancer rekao je kako strije nekada nastaju zbog promene u hormonima, ali i kako do toga može doći zbog genetike te promene hormona u pubertetu ili kasnije u životu.

“Ipak, najčešće nastaju usled promene u kilaži, bilo da se radi o mršavljenju ili debljanju. Do nastanka strija može doći i ako zadržavate tečnost u organizmu”, rekao je i dodao kako se sve ovo odnosi i na trudnoću.

Doktor Sobel se složio i rekao kako je rastezanje i širenje kože najčešći uzrok, ali je i on ponovio kako mogu nastati usled hormonskih promena, korištenja nekih lekova i napora koji slabe elastična vlakna kože.

Dodao je i kako se strije slabije pojavljuju kod muškaraca te kako kod njih do toga dolazi zbog primene nekih lekova ili pak promena u kilaži.

Da li se mogu prikriti?

Kako piše Insider, najveći deo strija nastaje u crvenoj ili ljubičastoj boji, ponekad u roze ili svetlo roze boji. Dodaju i kako boja zavisi o poreklu i genima.

Insider dodaje i kako je jako teško rešiti se strija, ali pišu i kako postoje neke stvari koje možeš napraviti da smanjiš njihovu vidljivost.

Najprije, moraš da hidriraš kožu.

– Ako kožu održavate hidriranom to će pomoći njenoj elastičnosti ali i tretiranju simptomima strija poput iritacije ili svraba – kaže doktor Sobel. Preporučio je da se koristi krema za telo na dnevnoj bazi ali i napomenuo da će to samo posvetliti strije, ali ih neće ukloniti.

Kako piše Insider, ako želiš da smanjiš vidljivost strija, imaj na umu da to nećete napraviti sunčanjem. Strije se nakon sunčanja pokazuju još više te doktor Lancer preporučuje da, ako ne razumete zašto, o njima razmišljate kao o ožiljcima na vašoj koži.

– Ožiljci nemaju funkcionalne melanocite kao i koža bez ožiljaka. Slično je i s kožom sa strijama koja ne može potamniti kao drugi delovi kože.

Doktori su dodali i da je uz korištenje hidratantne kreme za telo na dnevnoj bazi potrebno održavati i ishranu u kojoj ćete unositi puno vitamina A, C i E kako biste pomogli zdravom izgledu kože, ali i kako je važno piti puno vode.

A možeš da budeš cool kao Rihanna i Chrissy Teigen i ponosno pokazaš svoje strije.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.