Umanji opekotine od sunca

Svi volimo toplotu sunca i preplanuo ten kada dođe sezona kupanja u bazenima, na jezerima ili kada odemo na more. Iako se ne preporučuje direktno izlaganje suncu, mi ipak to radimo jer želimo da dobijemo savršenu boju kože, kojom ćemo moći da se hvalimo sve do zime.

Ali, ono što ne bi trebalo da se dešava – a dešava se, jeste da preterujemo i dozvoljavamo da nam koža izgori. Koža može izgoreti čak i kada nanesete zaštitnu kremu, jer se znojite, ulazite u vodu ili je jednostavno ne stavljate često. Takođe uzrok može biti i nanošenje ulja (maslinovog, orahovog) bez zaštitnih faktora, a koje svi volimo jer pored “sijanja” na plaži, uz njih se dobija i odlična boja. Opekotine od sunca nimalo nisu naivne, a kada krenu da peku – nije nam do izlaženja iz kuće.

Zato ćemo vam predstaviti u daljem tekstu odličan recept, koji će ako vam koža izgori, ublažiti opekotine i dati instant olakšanje. Jednostavan je za pravljenje, namirnice verovatno već imate u kući, a sve što treba da uradite nakon pravljenja i primenjivanja na kožu je da se opustite i odmorite.

Obloge od mleka i leda
* Led je odličan kod opekotina jer daje trenutno olakšanje i zaustavlja bol
* Belančevine iz mleka će poboljšati i samim tim ubrzati regeneraciju kože

Sastojci:
– Nekoliko kockica leda
– Šolja mleka

Priprema:
U jednu posudu stavite šolju mleka i led i sačekajte da se led otop (mada i ne mora). Zatim potopite krpu i pustite malo da odstoji u mleku. Iscedite krpu (preporučujemo da bude od pamuka) i stavite je na deo kože koji vam je izgoreo na suncu. Obloge možete stavljati koliko god želite puta, a nakon što ih sklonite, namažite na kožu hidratantnu kremu ili losion koji već koristite.

Iako su ove obloge odlične za kožu i ublažavaju bol, preporučujemo vam da izbegavate najjače sunce i da sa sobom uvek nosite suncobran, kao i kreme sa visokim zaštitnim faktorom koje morate često da stavljate. Ne zaboravite da koža sve pamti!

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.