Zašto je važno negovati kožu posle sunčanja?

Pravilnom negom posle letovanja nećete ‘samo’ hidratirati telo nego ćete produžiti vek svog preplanulog ten i mladolik izgled kože!

Ako ste se pitali čemu zapravo služe sve te silne kreme, losioni i mleka nakon sunčanja, tada ili nikada niste pocrveneli ili se uopšte ne sunčate! Tokom celodnevnog sunčanja, vetru i morskoj soli, koža trpi intenzivnu dehidrataciju. Šta to zapravo znači?

Kako se površinski sloj kože ponaša poput termoregulatora, tokom izlaganja suncu pod velikim je udarom, počinje da se suši i puca. Zatim vrlo brzo počinje da se ljušti, a naš besprekoran preplanuli ten gubi svaku privlačnost i postaje svoje naličje.

Kratkoročno, oni koji nakon tuširanja ne nanose hidratantna sredstva najverovatnije se s letovanja ne vraćaju kao ‘bronzane boginje’, nego izgledaju kao da na sebi nose kamuflažno odelo u svim nijansama smeđe i crvene kože. Dugoročno, ako potrebe kože zanemarujemo iz godine u godinu, taj ‘kamuflažni look’ ima neprijatnu sklonost da se pretvori u ‘reptilski’.

Što smo mlađi, ‘krokodilska šara’ manje je vidljiva. Kako starimo, isušena koža – čija je površina hrapava poput kartona, a izgleda kao izdzvani balon – postaje sve vidljivija po ramenima, rukama, dekolteu, kolenima…

Šta možemo učiniti kako bismo sprečili ili barem odložili pojavu tog nimalo trendi izgleda? Imate li vrlo osetljivu kožu koja burno reaguje na konzervanse i vetačke aditive, nabavite neki od preparata prirodnih kozmetičkih brendova koji sadrže hipoalergene sastojke.

Izvor: tporatl.hr
Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.