Kako da smršate zahvaljujući kontroli porcija?

Malia Frej, savetnik za ishranu, mršavljenje, aktivan i balansiran život, preporučuje kako da izgubimo neželjene kilograme, uz jednostavnu kontrolu porcija.

Da li jedete adekvatne količine hrane dok pokušavate da smršate? Kada napunite tanjir, kako odredite koliko vam je dovoljno? Ova pitanja muče sve one koji žele da smršaju, čak i one koji samo žele da održe svoju idealnu težinu. Pronaći pravi odgovor je ključ ka uspešnom gubitku kilograma. Nažalost mnogi greše.

Čak i ukoliko čitate nutritivne podatke na pakovanjima hrane, kako biste pronašli odgovor koliko je odrerđene namirnice dovoljno prilikom jedog serviranja, mogli biste biti u zabludi.
Preporučena količina hrane prilikom serviranja koja se može naći na pakovanju hrane nije i preporučena veličina porcije. Količina hrane prilikom serviranja je prosto količina hrane koja se uglavnom konzumira prilikom jednog obroka, vodeći se preporukama koje daje FDA u Americi. Veličina vaše porcije može biti veća ili manja od one koju preporučuje FDA a koja se može pročitati na etiketi. Na primer, ako pojedete kokice iz mikrotalasne, preporučena količina prilikom serviranja prema etiketi je 4 šolje po porciji. A ukoliko pojedete celu kesu pojeli ste 8 šolja, duplo više od preporučene servirane doze. A šta ako pojedete čitavu činiju grožđa? Preporučena količina po serviranju je jedna šolja, što je oko 16 zrna. Ali koliko šolja ima u činiji? To zaista zavisi od veličine činije, ali ako pojedete čitavu činiju, vasa porcija je verovatno veća od jedne šolje, verovatno 2-3 šolje.

Zašto je veličina porcije važna kod mršavljenja?
Konzumiranje adekvatne porcije je ključno ukoliko želite da smršate. Ako pomešate preporučenu količinu hrane prilikom serviranja sa pakovanja i veličinu porcije koja vama odgovara, vaša računica biće pogrešna i nećete gubiti kilograme.

Koja je ispravna veličina porcije kako biste smršali?
Ne postoji ispravna ili pogrešna hrana ukoliko želite da izgubite na težini. Adekvatna veličina porcije je zapravo ona količina hrane koja vaše telo puni energijom i nutrijentima, koja vas čini sitom i ispunjava vaše kalorijske dnevne potrebe. Ispravna veličina porcije zavisi od vaših godina, težine, aktivnosti, i u nekim slučajevima od vaše medijcinske istorije i zdravstvenog stanja.

Dakle, kako onda znati koliko hrane treba pojesti?
Možete koristiti uopštene preporučene veličine porcije koje preporuče nutricionisti ili profesionalci iz zdravstvenih organizacija, ali imajte u vidu da ove preporuke nisu personalizovane!

Kako biste dobili individualni vodič o veličini porcije možete savet potražiti na nekom od brojnih web sajtova koji vam mogu pomoći u tome. Jedan od njih je i https://www.supertracker.usda.gov/myplan.aspx
Kada unesete vaše mere i željenu težinu, dobićete plan ishrane po grupama namirnica. Sa ovim planom znaćete koliko voća, povrća, proteina, žitarica i mlečnih proizvoda treba da konzumirate u toku dana.

Saveti kako da kontrolišete veličinu vaše porcije
Kada budete znali koliko treba da pojedete, vrlo moguće da ćete morati da preduzmete neke korake kako biste kontrolisali veličinu vaše porcije. Možete koristiti ove savete kako biste jeli adekvatnu količlinu hrane tokom obroka.
Koristite posuđe koje će vam pomoći da kontrolišete veličinu porcije. Možete pronaći posuđe koje vam može pomoći u određivanju prave količine hrane.
Merite hranu vagicom. Posebno u početku, koristiće vam da izmerite prave količine hrane. Možete takođe koristiti i druge metode, na primer svoje šake (jedna šaka žitarica ili dve šake povrća po serviranju itd).

Pazite se zamki. Od neke hrane se vrlo lako prejedemo. Žitarice na primer, u njima često znamo da preteramo. Odredite koja je hrana oko koje možete najlakše pogrešiti i uvek je izmerite pre obroka.

Koristite male činije i tanjire. Nemojte nikad jesti iz pakovanja, budući da je skoro nemoguće da pojedete adekvatnu količinu hrane, pogotovu ako želite da smršate. Umesto toga, stavite hranu na mali tanjir. Male posude, čine da količina hrane izgleda obilno.
Kada pravilno kontrolišete vaše porcije, mršavljenje je lakše i efikasnije. Koristite individualni pristup u određivanju veličine vaše porcije i ove savete i ne samo da ćete smršati već ćete i sa lakoćom održati željenu kilažu, poručuje Malia Frej.

Foto: Unsplash

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.