Koristite ova tri koraka da biste se stalno osećali dobro u sopstvenoj koži

Važno je da se osećamo dobro u sopstvenoj koži. Sve više naučnih dokaza ukazuje na to da postoji značajna veza između toga šta mislimo o sebi i našeg opšteg zdravlja i osećaja blagostanja.

Naučnici su dokazali da osećaj inferiornosti čak može odvesti u bolest. Sa druge strane, ako se osećate dobro povodom sebe, imate pozitivan pogled na svet i aktivno vodite svoj život, veći su izgledi da ćete biti srećni i zdravi.

Naše emocionalno stanje može zavisiti od mnogo stvari: od okruženja u kome živimo, ljudi sa kojima se nalazimo u tom momentu, vremena napolju, hrane koju jedemo, od toga koliko smo spavali i slično. Osećaj nesigurnosti, nesposobnosti i neadekvatnosti s vremena na vreme je deo ljudskosti, a ono što je bitno je da ste sposobni da učinite da se opet osećate bolje.

Ako se osećate da vam trenutno treba pomoć kada je u pitanju jačanje vašeg samopoštovanja, evo nekih ideja koje možete naći korisnim.

Preoblikujte vaš identitet

Ako bi vas neko pitao kako da opišete sebe, šta biste rekli? Koji bi bili prvi pridevi kojima biste opisali sebe? Stručnjaci kažu da se čovekovo samopouzdanje može proceniti na osnovu prvih pet reči koje bi izabrao kako bi odgovorio na ovo pitanje. Ako odgovorite sa negativnim pridevima, onda bi morali da redefinišete to kako mislite o sebi. Umesto da usmerite pažnju na nedostatke u svom životu, prisetite se stvari koje vas čine posebnim.

Na primer, umesto da brendirate sebe kao običnog radnika u kancelariji, pokušajte da gledate na sebe kao na odličnu majku ili oca. Ponosite se svojim najvećim dostignućima umesto da naglašavate mane.

Izazovite” negativnosti koje sami sebi govorite

Kako živimo naše svakodnevne živote, konstantno tumačimo svaku situaciju sa kojom se susrećemo. To je kao da imamo glas u našoj glavi koji nas pričom vodi kroz sve. Psiholozi ovaj glas zovu “samorazgovor”. Kako ovaj unutrašnji glas priča sa nama zasniva se na našim vrednostima, uverenjima i našim svesnim i nesvesnim mislima. Ako je vaš samorazgovor uglavnom negativan, biće vam veoma teško da se osećate dobro povodom sebe.

Da biste ispravili negativan samorazgovor, morate da naučite da ga primetite kad se pojavi i da svesno osporavate i “izazivate” ove negativne i iracionalne misli. Postavljajte sebi pitanja kao što su: “Da li su moje misli činjenica?” “Da li je ova situacija zaista toliko loša koliko je ja predstavljam?” “Šta mogu da uradim a da mi pomogne da rešim problem?” Napravite za cilj da pobedite samoporažavajuće misli sa pozitivnim i realističnim razmišljanjem.

Izdvojite vreme za sebe

U današnje vreme kada svi deluju kao da su u žurbi, većina nas ne čini sebe prioritetom. Često se fokusiramo na udovoljavanje tuđih potreba i na to da budemo produktivni. Iako je dobro da se brinete o ljudima koje volite i da ispunjavate dužnosti kod kuće i na poslu, ne bi trebalo da zapostavljate vašu odgovornost i obaveze koje imate prema sebi.

Baš kao što činite druge da se osećaju dobro kada se brinete o njima, briga o sebi će vas takođe dovesti do istih osećanja. Neka vam bude cilj da izdvojite određenu količinu vremena svakog dana za sebe kako biste radili stvari koje volite. Dokazano je da obraćanje pažnje na sebe poboljšava samopouzdanje i osećaj sopstvene vrednosti.  

Nemoguće je da se svako oseća srećno povodom toga ko je čitav svoj život. Svi se ponekad osetimo inferiorno ili nesigurno s vremena na vreme. Srećom, naše misli i osećanja nisu trajni i postoji toliko mnogo načina da se osetimo dobro povodom sebe.

Foto: Unsplash

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.