MOJE PUTOVANJE: Legende i verovanja koje sam slušala u Tunisu

Piše: Natalija Paunović

Odlučite li se za put u egzotične zemlje Afrike, državu koju bi svakako trebalo da posetite je Tunis. Bilo da izaberete letovanje ili zimovanje u glavnom gradu ili klasičnom turističkom mestu, ono što će vas oduševiti je njihova kultura.

Mističnost i priče koju odaju svaka vrata i svaki prozor su očaravajući. Specifičnost svakog grada je miris jasmina koji omamljuje, šireći se ulicama.

Ipak, mesto koji bih izdvojila jeste Sidi Bu Said. Ovaj divan gradić koji odiše duhom starovekovne Kartagine na mene je ostavio snažan utisak. Kao što je Sahara za avanturiste, tako je Sidi Bu Said idealan za sve one koji žude za neobičnim i pitomim. Međutim, u ovoj varoši, nedaleko od glavnog grada, nešto interesantno mogu naći svi. Zbog dominantnosti plave i bele boje u arhitekturi, nazivaju ga i “plavo-belo selo“. Ono što je očaravajuće jesu predeli. Grad se nalazi na brdu, sa kog se spušta predivan pogled na luku i more. Čitav grad izgrađen je i satkan od legendi i verovanja. Naime, veruje se da ako na najveća vrata pokucate gvozdenom alkom, u daljem životu će vas pratiti sreća i svi snovi će vam biti ispunjeni. Takodje, svaki kutak odiše umetnošću i nekom posebnom energijom.

Za ovaj grad se vezuju i mnogi književnici, pesnici i umetnici, koji su svoja dela posvetili ovom mestu.

Ako želite da uživate, Tunižani će vas u svom stilu, u gotovo svakom kafeu ponuditi čajem od mente i poslasticom po želji. Poželite li nešto iz njihove kuhinje, nikako nemojte izostaviti kus-kus, koji je ovde tradicionalno jelo.

Naravno, svako od nas želi da poseduje neku simboličnu uspomenu na tu zemlju. Bez brige, u svakoj ulici nalaze se veoma dobro snabdevene suvenirnice u kojima će svako naći nešto lepo za sebe.

Ono što je zanimljivo je to što svako ovu varoš doživi na različit način. Ali, ono što je svima zajedničko je to što nećete moći da dokučite i saznate tajnu koju krije svaki kutak i romantičnost koju daruje čitava kultura. Zato mu se mnogi ljudi ponovo vraćaju, dok u njemu ne pronađu sebe, svoju oazu mira i harmonije.

Foto. Getty Images

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.