IZ MOG UGLA: Kako da pravilno posavetuješ prijatelja?

Piše: Natalija Paunović

Sigurna sam da ste se mnogo puta našli u situaciji kada prijatelj od vas traži savet. Koliko god bili dobronamerni, verovatno niste sigurni šta treba reći i kako ga pravilno usmeriti.
Ono što je svakako bitno jeste da ga ne osuđujete.

Ako ima problema u školi, pokušajte da ukažete na to gde greši. U prilog tome, ako ste dobar đak, poslužite se svojim primerom i ispičajte mu kakav je vaš program učenja. Možete, ako imate vremena i želje, da mu ponudite zajedničko učenje. Tako će biti zabavnije i lepše i vama i njemu.

Ako su u pitanju porodični problemi, trudite se da ga saslušate jer će to njemu biti od velike pomoći. Takođe, trudite se da ne ulazite previše ”duboko” u takve probleme. Morate biti svesni da je verovatno povređen. Zato se može desiti da vašu želju da mu pomognete ne razume na pravi način. Ali, ako insistira na vašem mišljenju, objasnite mu koliko je porodica i dobar odnos sa njom bitan za sve što hoće da uradi u životu.

Ako su problemi ljubavne prirode, možete se poslužiti svojim iskustvom, a ako ipak to ne želite, možete mu jednostavno bez prigovora reći šta mislite o tome. Ipak ako vam se njegov/njen izbor ne sviđa, zapamtite da ga morate poštovati. Trebalo bi da reagujete jedino u slučaju kada vidite da nije srećan, u suprotnom zadržite mišljenje za sebe. O ukusima ne treba raspravljati!

Uglavnom, trudite se da ne pravite ishitrene poteze. Naučite da pažljivo slušate i naravno imajte razumevanja. Pre svega trudite se da budete iskreni, ali ne i grubi. Ako niste najvičniji u tome, ne brinite, dobri saveti nadolaziće vremenom i iskustvom. Zato budite uz svoje prijatelje i kada im je teško i kada im je dobro, jer ćete jedino tako moći u svakom trenutku da računate na njih i njihovu podršku.

Foto. Getty Images

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.