Razlozi zašto je važno učiti strane jezike by Doris Belančić

Poznavanje stranih jezika je jako vazno za karijeru,  uspeh, druženje i još mnoge stvari. Ja strane jezike učim još od detinstva i sad ih studiram na fakultetu. Kroz mnoga iskustva, studija, druženja i dešavanja sam shvatila zašto je tako važno učiti strane jezike, evo nekoliko najbitnijih razloga:

Prijateljstva

Jezik je osnovno sredstvo komunikacije. Što više jezika poznajemo, više se možemo sporazumeti sa ljudima iz drugih država, steći nova prijateljstva, naučiti nešto novo o njihovoj državi i kulturi.  Možete dobiti puno novih prijatelja sa mnogo zanimljivih priča i iskustava ako govorite više stranih jezika.

Uspeh u karijeri

Kad aplicirate za neki  posao, volontiranje, praksu uvek je u svom CV lepo navesti da poznajete što više stranih jezika, jer  ćete na taj način uvek imati veće mogućnosti za posao, volontiranje ili praksu.

Internet

Mnoge web stranice su napisane na engleskom ili na nekom drugom stranom jeziku. Ako poznajete više stranih jezika možete razumeti o čemu se govori na tim web stranicama i to može biti vrlo korisno jer na taj način možete doći do više informacija, ako aplicirate za neko volontiranje ili posao aplikacijski formular može biti na stranom jeziku i tad vam je vrlo korisno ako poznajete taj jezik, možete aplicirati za mnogo više stvari. Takođe neki recepti, saveti, vesti na internetu mogu biti na stranom jeziku a da uopšte nisu prevedeni,

Putovanja

Ako govorite neki strani jezik i putujete u zemlju gdje se govori taj jezik to vam može biti mnogo korisno jer se možete sporazumeti sa stanovnicima, raspitati se za mnoge stvari itd. Ako ne putujete u zemlju gde je strani jezik koji poznajete maternji, možete upoznati mnogo ljudi kojima je taj jezik maternji i sporazumeti se s njima i steći nova prijateljstva.

Slučajne situacije

Ako ne putujete baš mnogo, poznavanje stranih jezika vam bez obzira može biti mnogo korisno. Nikad ne znate u kakvoj se situaciji možete naći da vam bude jako korisno što baš taj jezik poznajete. Možete ugledati neki proizvod koji vam se svidi i da su objašnjenja na pakovanju na nekom stranom jeziku. Ako poznajete taj jezik to je pozitivno za vas. Možete upoznati nekog ko poznaje isti strani jezik koji vi poznajete, a ne poznaje vaš maternji jezik. Može vas turista nešto priupitati na nekom stranom jeziku i ako ga vi poznajete to je ponovno pozitivno za vas.
Iz ovih razloga je mnogo važno učiti strane jezike. Danas postoje mnogi jednostavni načini da se nauči neki jezik. Mnogi instituti i kursevi vam mogu pomoći pri tome. Ako nemate vremena da pohađate kurseve, možete učiti strane jezike putem mnogih kompjuterskih programa, online kurseva (duolingo, Rosetta Stone) i youtube tutorijala. Ako imate priliku da učite neki strani jezik na primer u školi, nemojte pomisliti “Joj što moram učiti ovaj jezik neće mi nikad trebati u životu” jer možete se naći u situaciji gde će vam baš taj jezik zatrebati.

Autor: Doris Belančić

Foto: Guliver Thinkstock

 

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.