Reč, dve o filmu “Led” by Milica Stanojević

Ruski film po imenu “Led”, koga slikovito opisuje zvanični filmski plakat, ali i nepokolebljiv citat – “Nada pobeđuje”, osvanuo je po prvi put u srpskim bioskopima u okviru specijalne projekcije za medije, 27. februara sa početkom u 14h.

Ovo “ledeno” bioskopsko ostvarenje, prema rečima Miloša Bikovića koji je odgovarao na pitanja novinara nakon projekcije, odlikuje i izdvaja “jedinstven vizuelni identitet, kao i spoj umetnosti i sporta sa elementima muzike”.

Već sam početak ove romantične drame, koja ujedno predstavlja i filmski debi režisera Olega Trofima, pospešuje nesvakidašnji osećaj – ne otkriva previše, ali obećava mnogo.
Radnju filma odlikuje naizmenično, neverovatno kreativno smenjivanje kadrova koji su sasvim uspešno dočarali osećanja i trenutne životne nedaće glavnih junaka narativa, igranih od strane Aglaje Tarasove, Aleksandera Petrova i Miloša Bikovića.

Inspirisan emotivnim, istinitim događajima i snimljen pre godinu i po dana, film “Led” u širem smislu govori o suočavanju i prevladavanju svih prepreka glavne junakinje, Nađe, na putu do uspeha – potencijalnog osvajanja Ledenog kupa u klizanju.

U užem smislu, “Led” je oličenje prikaza svakodnevnih, naizgled običnih momenata, toliko pažljivo protkanih sa onim magičnim trenucima koji oduzimaju dah – onim koje ne očekujete, ali priželjkujete, kojima se nadate u najluđim snovima, ali i bežite od njih zbog straha od uspeha, ne od neuspeha.

Bićete svedoci Nađine ozbiljne povrede na ledu, nakon nepažnje od strane njenog partnera i njegove prevelike ambicije koja ga je na kraju “ugušila“, njenom oporavku uz pomoć neočekivane, izuzetno zabavne osobe, njenoj borbi sa samom sobom i uzdizanju od sopstveno nametnutog pritiska i prevelike želje.

Uverena u svoje instinkte, u svoja unutrašnja verovanja i snove, Nađa će hrabro klizati napred, dok će poslednje scene smekšati i najtvrđa srca u bioskopskoj publici, a sasvim moguće izazvati i nekoliko iskrenih suza.

Pomislili biste da je ovde reč o još jednom sladunjavom filmu. Pomislili biste da je reč o još jednom dosadnom, inspirativnom filmu u pokušaju. U oba slučaja biste pogrešili.
„Led“ jeste jedan od filmova koji na prvi pogled možda nikada ne biste pogledali u bioskopu usled navike da pratite američke blokbaster, ali je isto tako i pravo vizuelno čudo sa nesvakidašnjim humorom i umetničkim idejama koje nećete imati prilike da ponovo vidite u skorije vreme.

Tekst: Milica Stanojević

Foto: Dexin film

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.