Sa Bojanom Vukotić smo pričali o cosplayu, Čudesnoj ženi i teen danima

Ispred bioskopa, na premijeri filma Čudesna žena, sačekala nas je prava čudesna žena! Bojana Vukotić nas je “prevarila” svojim izgledom te smo na prvi pogled stvarno pomislili da nas je Diana posetila. Otkrila nam je svoju tajnu i uvela nas u kreativni svet cosplaya.

Šta je to cosplay?

Kosplej, za mene predstavlja spoj umetnosti kraftinga, šivenja, slikanja i glume. Kosplejer može biti svako ko voli kostimiranje, a da pritom voli i sam da učestvuje u izradi kostima. Kosplej je hobi, ali zahvaljujući njemu stiče nova znanja i tehnike, upoznajte puno novih ljudi, putujete i istražujete granice svoje kreativnosti.

Kako si ti odlučila da se baviš time?

Kao i većina cosplayera, imam svoje idole i fan sam likova iz omiljene serije, filma ili igrice. Nakon moje prve posete konvenciji Tolkinfest, koji godinama organizuje Udruženje Valinor Srbija, toliko sam bila oduševljena njihovim članovima, maskama i scenografijom koju su svi zajedno pravili i ubrzo sam se pridružila Udruženju. Sada držimo radionice po konvencijama širom Srbije i Hrvatske.

Koliko ti je vremena potrebno da uradiš jedan kostim? Možeš li ukratko da nam opišeš kako izgleda taj proces?

Između 3 i 4 nedelje. Prvi korak su analiza i sufrovanje po internetu, potraga za šablonima i već urađenim kostimima, koje u današnjoj eri interneta uglavnom imamo uvek dostupne. Zatim nabavka odgovarajuće vrste materijala, lepka i boje. Pripremu šablona sam naučila na teži način. Uvek ih štampam u A3 formatu. Za početak sve šablone treba iseći od laganog kartona i isprobati na sebi, pa tek onda krenuti u proces seckanja ili šivenja. Sve šablone naravno čuvam i recikliram. Na kraju, taj kostim mora da bude nosiv, pedantan i stabilan i da preživi konvencije.

Šta je nekome potrebno ukoliko želi da se oproba u cosplayu?

Da bi se neko bavio cosplayom, odmah da upozorim sve, potrebno je puno neprospavanih noći i veliki budžet. Potrebno je dosta vremena da se nađe odgovarajući materijal, koji je u drugim evropskim državama dostupan na svakom ćošku. Kupovinu perika preporučujem ili online. Ali budžet je ono što će prvo posvađati svakog tinejdžera sa roditeljem. Tako da svim zaljubljenicima u kostime, preporučujem da u pratnji bar jednog roditelja posete neku od domaćih konvencija, kako bi im približili tu euforiju.

Šta si ti naučila od Čudesne žene?

Naučila sam da ne treba gubiti veru u ljudski rod, iako nas svakodnevno bar jedna osoba razočara, i dalje na ovom svetu poste prijatelji koje treba čuvati kao blago. A ako vas potpuno razočara ljudski rod, uvek možete udomiti nekog psa ili mačku. Oni nas nikad neće izneveriti.

Ko ti je omiljeni (super) junak?

Ima ih više. Kao fan crtaća i filmova, biram Vulverina, zatim Dr. Strejndža kog je maestralno prikazao Bendikt Kamberbač. Ali da ne zanemarim i Lokija. Živ dokaz zašto žene otkidaju na zloće.

Koja ti je najlepša uspomena na teen dane?

Najlepša uspomena nije neki konkretan događaj, već za mene jedna jako bitna činjenica. Stekla sam najbolju drugaricu. Čuvala sam svoje srce. Nisam dozvolila da mi ga slomi ni jedan dečko, niti da maštanje o simpatiji utiče na moje društveni život. Stavovi o muško-ženskim odnosima su ostali isti, a to je da se nikad ali nikad ne treba menjati zbog druge osobe, zarad toga, da bi vas neko primetio ili da bi lakše nekog osvojili. Niti pokušati da promenite svog partnera. Najboljoj drugarica sam postala kuma. Srce i dalje kuca. A što se tiče veza, treba se boriti. U današnje vreme ljudi prebrzo dižu ruke jedni od drugih, previše je kombinacija i rezervi.

Šta bi posavetovala naše čitaoce?

Zamislite da vam dođe vaša starija verzija iz budućnosti. Verovatno bi vam rekla sledeće. Učite predmete koje volite. Budite hrabri. Spremajte se za prijemni u srednjoj ili za fakultet za ono, što znate da ćete uspešno završiti za četiri godine, dakle nemojte birati struku u kojoj očekujete da ćete zaraditi milione. Jer ionako neće raditi u struci ili ako budete radili posao u struci, pitanje da li ćete biti zadovoljni uslovima. Ja sam ovim hobijem počela da se bavim tek sa 28 godina. Zato bar završite škole koje želite. Učite jezike koji nisu kod toliko popularni i interesantni, npr portugalski, jer će vam možda baš taj posao prevođenja doneti stalno zaposlenje u nekoj firmi kao konsultant, stjuardesa, turistički vodič, diplomata, kustos muzeja ili galerije. Nekad je teško reći šta zaista želimo, posebno tinejdžerima, plašeći se kritike ili izdvajanja iz društva. I tada, kao i sada znam tačno šta želim i šta ne želim u životu, na poslu ili od partnera. Kada birate simpatiju, dajte prednost dečku ili devojci koja ima kućnog ljubimca, jer su to osobe koje će uvek biti spremne na nesebične postupke. Dečko koji je spreman da pruži dom psu ili mački, je dečko koji je samostalan, zreliji od vršnjaka, koji ume da sam spremi hranu, počisti za svojim ljubimcem, koji ima radne navike i koji je nesebičan. Verujte mi na reč, da takav dečko ume iskreno i čisto da voli, iako kod nas vlada tipično ubeđenje da će vam njegov ili njen ljubimac biti neki vid konkurencije i da ćete morati da se grabite za deo svoje ljubavi.

Tekst i foto: Anđela Zebić

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.