Samopouzdanje kao ključ uspeha

Čime god da se u životu bavite, samopouzdanje je neophodno da biste postizali zadovoljavajuće rezultate. Mnogo je faktora koji utiču na nedostatak ovog veoma značajnog sastojka. Eliminisati ih sve zaista predstavlja nemoguću misiju. Zato se treba pozabaviti time kako da im odolevamo, i staviti akcenat na jačanje našeg samopouzdanja, a ne na elimisanje činilaca koji na njega nepovoljno utiču.

Kako imati samopouzdanja

Da biste sebi pomogli po pitanju bilo kog segmenta života, morate imati na umu da ste kao pojedinac jedinstveni i da za vas ne važi ono što važi za sve. Samo vi sami možete pomoći sebi jer jedino vi znate šta vam je zaista potrebno i na koji način.

Slušanje „unutrašnjeg glasa”, odnosno naše savesti može biti veoma korisno, osim onda kada nam taj glas govori da nismo dovoljno dobri ili da nešto ne znamo, ne umemo. Ukoliko nas to naše „nevidljivo ja” sputava u ostvarenju cilja, onda ga svakako treba ignorisati.

U trenucima kada im je teško i kada se ne snalaze baš sjajno u nekoj situaciji mnogi su skloni da pomisle da je njima najteže i izgleda im da svi oko njih imaju više samopouzdanja od njih samih. Povremeni osećaj nesigurnosti ne treba da vas plaši. On je štaviše normalan i logičan ukoliko ste često izloženi stresnim situacijama.

Jedan od dobrih trikova za jačanje samopouzdanja je da se često bavimo aktivnostima u kojima smo dobri. To kasnije u mnogoma pomaže da se sa više vere u sebe suočavamo sa zahtevnijim i komplikovanijim zadacima.

Osim toga, ukoliko želite da imate više samopouzdanja nikako ne smete sebi stalno zacrtavati visoke ciljeve. Najbolje je sebi „obročiti” zadatke , dobro isplanirati svoje vreme i dolaziti do željenog cilja korak po korak.

Mnogo je bolje doći do nekog cilja sporije, ali sa manje stresa, nego brže i uz mnogo potrošene energije, živaca i narušenog samopouzdanja.

Jedan od ključnih faktora u procesu jačanja samopouzdanja je i strpljenje. Pored toga što treba kontrolisati preteranu ambicioznost, treba biti strpljiv i uvek biti svestan činjenice da je za sve potrebno vreme. Što pre naučite da se ne može sve postići odmah i sada, lakše će vam biti da prihvatate neke životne okolnosti.

Onda kada već donekle ili u potpunosti ostvarite željeni cilj, ne zaboravite da sebe nagradite za uložen trud i postignut uspeh. Svi se osećaju bolje kada dobiju adekvatnu potvrdu da su nešto dobro odradili. Zato, ako nagrada ne stigne sa neke druge strane, potrudite se da sami sebe nagradite nečim što vas raduje. Učinite nešto lepo za sebe i sami sebi motivišite za nove poduhvate. Na taj način takože jačate veru u sebe.

Jedne činjenice morate uvek biti svesni. Koliko god da ste vi dobri i uspešni u onome što radite, uvek će se naći neko ko će imati šta da doda, prokomentariše, posavetuje ili zameri.  Bilo da su to članovi vaše porodice, profesori ili prijatelji, budite svesni da nikada nećete moći da zadovoljite kriterijume svih njih. Uvek će tu biti prigovora, komentara koji vam se neće dopasti, prekora, gunđanja, kritika. Važno je samo da to ne prihvatite k srcu i da ne dozvolite da vas to ometa u ostvarenju vaših ciljeva i da vam narušava samopouzdanje. Pokušajte iz svega toga da izvučete nešto pozitivno i ako je moguće nešto naučite. Ukoliko ste svesni da od komenatra ili saveta nemate ama baš nikakve koristi, onda ih jednostavno ignorišite. Ipak ste vi sami kovač svoje sreće i vi uvek najbolje znate kako ćete sa sobom i svojim ciljevima izaći na kraj.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.