Saveti za jutarnju rutinu by Branka Stojanović

“Po jutru se dan poznaje” – čuvena je poslovica koju deca još u doba kad progovore lako usvajaju. Jutarnja rutina nije samo onaj deo kada se umijete, doručkujete i spremite za školu ili posao. To je zapravo sve ono što bi trebalo da uradite da bi vam dan bio lepši, produktivniji, organizovaniji i zanimljiviji, ono što vas motiviše i pokreće celog dana.

Evo kako ja sebi od ranog jutra pomažem da mi dan bude uspešan, kao i da mi jutarnja rutina bude brža, a isto tako ispunjena, da posle dobro obavljene rutine imam osećaj da sam prvi korak tog dana obavila kako treba.

1. Čim se probudite, bilo da se budite pomoću alarma ili ostavite podignute roletne da bi vas prirodna svetlost probudila (moj način buđenja), ne protežite se dugo u krevetu. Jedno izvijanje ruku i nogu će biti sasvim dovoljno da biste se osećali razbuđenije.

∗ Savet ako se budite alarmom: da biste bili motivisani za novi radni dan čim se probudite, promenite onaj običan alarm koji vas budi već godinama. Za motivisaniji dan, nađite rečenice za motivaciju koje odgovaraju baš vama i od kojih ste se naježili dok ste ih čitali i onda njih pročitajte i snimite, pa ih postavite za svoj alarm. Naravno, kada vam ta jedna rečenica dosadi, promenite je, a ako se sporo budite, onda preporučujem da stavite više rečenica koje će donekle biti povezane.

2. Odmah po ustajanju namestite krevet- to će vam pružiti širu sliku vaše sobe, imaćete dovoljno prostora za rad, a i bićete motivisaniji da uradite još nešto korisno.

3. Zatim ide onaj deo umivanja, pranja zuba, češljanja. Tu samo vodite računa da budete usredsređeni na ono što trenutno radite. Nemojte razmišljati o kontrolnom iz latinskog. Tako ćete sve mnogo brže završiti.
∗ Savet plus: pustite muziku bržeg ritma i bićete gotovi za minut.

4. Ako se šminkate, obavezno to uradite pre jela. Ako ostavite to za kasnije, nikada se nećete našminkati. Dovoljno je malo korektora, maskere, gela za obrve i sjaj – čisto toliko da izgledate uredno.

5. Što se tiče oblačenja, ako znate da ujutru morate biti sređeni za 15 minuta, prethodnog dana odaberite šta ćete obući, obuti i koji ćete nakit staviti.

6. Kada je doručak u pitanju, ako ne spadate u onih 90% učenika koji kupuju užinu u pekari, preporučujem da ne pravite sendviče ujutru jer oduzimaju previše vremena, već da uveče napravite smuti i odložite ka u frižider. Verujte mi da se neće pokvariti preko noći, a vama će hladan, ukusan i zdrav napitak obezbediti pune energije i samopouzdanja.

To bi bili saveti iz ugla tinejdžerke od 16 godina, i po snegu i po ledu, kada idem u školu taksijem ili pešice, kada sam mrzovoljna ili potpuno raspoložena, a ponekad čak i vikendom. Zapamtite, dobra jutarnja rutina je ključ za početak uspešnog i produktivnog dana, a kada uveče legnete u krevet bićete zahvalni prethodnom danu i radovaćete se sutrašnjem jutru. Želim vam puno lepih jutarnjih rutina i još lepši dan!

Napisala: Branka Stojanović

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.