SOS: Kako da pobedim sramežljivost?

Dragi Hej pišem ti nadam da ćeš mi odgovoriti. Sramežljiva sam osoba, nisam pričljiva. Htela bih se malo otvoriti i treba mi savet. Nekima smeta, a ja se odmah uvredim zato što sam osetljiva na grube reči i kako me ko pogleda krivo i to primam k srcu. Ali nije bitno ko šta misli, mišljenja drugih su nebitna. Možda ću ja s vremenom biti i drugačija nikad se ne zna.

SAVET: Ok je biti sramžljiv. To nije ništa loše jer se svi mi razlikujemo i u tome leži čar svakoga od nas. Jedini problem može biti ako tebi to smeta. Očigledno sebe doživljavaš kao vrlo osetljivu devojku što ume ponekad da bude teško. Čini se, iz tvog opisa, da problem leži u tvom pogledu na stvari. Kada neko nešto kaže vezano za tebe ili kada ti se učini da te popreko pogleda, ti razlog za to tražiš u sebi. Prilično si nesigurna i to ti kasnije može predstavljati problem, kao što je uostalom slučaj i sada. Valjalo bi da probaš da vidiš koje su to tvoje jake strane. Predlažemo ti da napraviš spisak svojih vrlina i sposobnosti. Nekih osobina na koje si posebna. To ti može bar malo pomoći da se osećaš bolje. Ipak, rad na sebi i na nesigurnosti je dug proces za koji je ponekad potrebna pomoć drugih ljudi. Stoga, ne bi bilo loše da se raspitaš postoje li neke psihološke radionice u tvom mestu koje su u vezi sa samopouzdanjem.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.