Upoznajte Aleksandru Dendu, devojku koja je verovala u svoj talenat!

Aleksandra Denda, talentovana kantautorka školovana na Berklee College of Music, Beograđanima će 4. jula predstaviti svoj album “DREAMER” na letnjoj sceni Bitef art kafea na Kalemegdanu.

Verujući u svoj talenat i uloživši sve svoje biće u jasno definisan cilj – da se profesionalno bavi muzikom i gradi internacionalnu karijeru, Aleksandra već godinama nastupa i snima širom Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, Evrope i Azije.

Po završetku školovanja na džez odseku Muzičke škole “Stanković”, dobija stipendiju na Berklee College of Music u Bostonu i usavršava se na polju džeza, soul-a i r’n’b-a a tamo otkriva World Music i zaljubljuje se u indijske tradicionalne melodije i brazilijanu.

Diplomirala je nakon samo dve i po godine. Sada živi u Njujorku, gde predvodi dva autorska muzička projekta, sarađuje sa brojnim muzičarima i radi kao profesor pevanja. Uz podršku njujorške organizacije umetnika Leitmotiv Arts, Aleksandra objavljuje album “Dreamer” koji je predstavljen u martu 2016. godine američkoj publici u klubu DROM u Ist Vilidžu a privukao je pažnju poznatog portala AllAboutJazz . ,,Dreamer’’ je kolaž akustike i elektronike, jedinstvena fuzija neo soula, džeza, R&B-a i World Music-a. Album je dostupan za preslušavanje na aleksandradenda.com.

Poslednjih šest godina, Aleksandrinu karijeru upotpunile su mnogobrojne saradnje sa istaknutim muzičkim umetnicima u Americi (Patrice Rushen, Bilal, Javier Limon, Marko Djordjevic & SVETI, Women of the World, Joey Blake, Jose Merce, Christiane Karam, Albino Mbie, Big Mike), nastup u legendarnom Blue Note Jazz Club, a 2015. godine muzika je vodi čak do Indije gde predaje na Global Music Institute-u u Nju Delhiju. Reflektujući Aleksandrin boravak u Indiji i rad sa tamošnjim muzičarima, njen album sadrži i šestu, bonus pesmu, Already Here, koja predstavlja saradnju sa indijskom zvezdom Vasudom Šarmom, koja je odmah nakon objave dobila podršku indijskog MTV-ja i magazina Rolling Stone.

Uz podršku UNESCO-a, Thelonious Monk Instituta, ambasade Srbije u SAD i LeitmotivArts, Aleksandra sa svojim bendom nastupa na globalnoj proslavi Internacionalnog dana džeza u Vašingtonu 2016. godine, deleći binu sa velikanima džeza poput Didi Bridžvoter i Herbija Henkoka. Samo nekoliko dana kasnije, istim povodom, nastupa sa brazilskim gitaristom Sergio Pereirom u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku u okviru događaja Moments and Movements.

Ove godine se priključuje internacionalnom projektu, Jan Kus & The SlavoRican Assembly, jedinstvenom spoju balkanske i karipske muzike, koji će 22. jula nastupiti u čuvenom Karnegi Holu.

Aleksandra je takođe i direktor prvog internacionalnog takmičenja iz oblasti savremene muzike na našim prostorima – The Best Musical Mind koji je stipendirao mlade muzičare iz regiona i podržao njihov razvoj na Berkliju u Bostonu i Peruđi kao i na institutu Souza Lima u Sao Paolu. Ono što je takođe vezuje za melodije sa ovih prostora jeste vokalna grupe ROSA čiji je suosnivač i koju čine internacionalni vokali. ROSA je jedina autentična a capella grupa na američkom kontinentu koja neguje srpsku tradicionalnu muziku.

Aleksandra Denda pamti svoj muzički razvoj u Srbiji po saradnji sa izvanrednim muzičarima poput Jove Maljokovića, Dade Topića, Vlatka Stefanovskog, Ivane Kotov, Aleksandre Kovač, a njen glas je upotpunio album talentovanog Marka Louisa sa kojim je nastupala na ovogodišnjem Mikser festivalu.

Pored autorskog materijala, Aleksandra će takođe pevati i numere Grečen Parlato, Esperanze Spalding, RH Faktora u svom aranžmanu uz podršku ekipe vrhunskih beogradskih muzičara koju čine basista Pera Krstajić, stipendista Berklee College of Music; Peđa Milutinović, jedan od najtalentovanijih mladih bubnjara u regionu i član Vasil Hadžimanov benda; Nikola Milenković, gitarista školovan na muzičkom konzervatorijumu u Beču i pijanista Dragan Ćalina koji se školovao i živeo u Holandiji, a sada je stalni profesor FMU.

Foto: Promo

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.