Vreme je za praznične kokice

Kolača ti je već preko glave, a opet bi nešto slatko? Imamo super ideju! Kokice s karamelom, mmm…

Priprema kokica:
U posudu sa širim dnom stavi ulje i kratko ga zagrej. Posudu s uljem skloni s vatre, a na ulje stavi kukuruz kokičar. Poklopi i posudu vrati na vatru. Kad čuješ da kokice počinju da “pucaju”, poklopac malo otklopi i neka nastave da se peku. Tokom pečenja posudu s kokicama moraš tresti kako ti ne bi zagorele. Pečene kokice istresi u činiju i ohladi.

Priprema karamela: Šećer i vanilin-šećer stavi u posudu sa širim dnom. Otopi ga na laganoj vatri do smeđe boje. Lagano umešaj slatku pavlaku i nastavi da kuvaš, stalno mešajući dok se šećer ne otopi. Karamel skloni s vatre, neka se malo ohladi i dodaj maslac.

Pečene kokice stavi na papir za pečenje i kašikom ih prelivaj toplim karamelom. Neka se suše nekoliko sati ili preko noći. Pečene kokice s karamelom stavi u papirne kesice, tako će najbolje zadržati svoju hrskavost.

Trebaće ti…
2-3 kašike ulja
150 g kukuruza kokičara

Za karamel:
130 g šećera
1 vanilin-šećer
200 ml slatke pavlake
50 g maslaca

Foto: Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.