ZAŠTO MENSTRUAL I KADA GA KORISTITI

Menstrualni ciklus i menstruacija je nešto što ženski deo populacije prati kroz veći deo zivota. Počinje od 10. do 15. godine prvom menstruacijom – menarhom, a završava se poslednjom menstruacijom tj. menopauzom, koja obično nastupa posle 50. godine života.

Menstrualni ciklus je po definiciji razmak između dve mestruacije. Najčešće traje od 21 do 35 dana.
Menstruacija je ciklično krvarenje iz materice u toku fertilnog doba koje nastaje kao posledica ljuštenja endometrija, naravno kada nije došlo do oplodnje. Krv i oljušteno tkivo materice izbacuju se kroz vaginu. Sve to reguliše veoma složeni hormonski sistem, koji funkcioniše po principu negativne povratne sprege.

Veoma komplikovana regulacija ciklusa čini da su česti i poremećaji ove osovine. Često se postavlja pitanje šta je normalno a šta je poremećaj ciklusa. Blagi PMS (predmenstrualni sindrom) simptomi uz krvarenje od 3 do 7 dana uz odredjen nivo grčeva i bola je definitivno normalan ciklus. Poremećaji su sledeći.

  • Neredovne menstruacije: Posle prve i pre poslednje menstruacije je ova pojava normalna, medjutim svaki ciklus koji traje duze od 35 dana ili krace od 20 dana je neregularan. Pored hormonskih poremecaja, stres i emocije su često uzročnik ovog poremećaja.
  • Izostanak menstruacije (amenoreja): Izostanak ciklusa mogu da izazovu: stres, nagli gubitak telesne težine ili gojaznost, dugotrajna oboljenja, ciste. Menopauza je takođe razlog izostanka menstruacije.
  • Oligomenoreja je najčešći poremećaj ciklusa i predstavlja poremećaj ritma ciklusa kada je razmak između dve menstruacije produžen i veći od šest sedmica, ali kraći od jedne godine.
  • Obilne menstruacije (menoragije): To je menstruacija koja traje duže od 8 dana i dovodi do obilnog krvarenja svetlo crvene boje sa ugrušcima. Hipomenoreja je poremećaj gde se javljaju oskudne menstruacije.
  • Krvarenja između menstruacija (metroragija): Može se javljati u različitim oblicima od takčastih do obilnih krvarenja. Uzrok ovome mogu biti intrauteralna kontraceptivna sredstva, pilule za kontracepciju, tumori grlića i materice.
  • Bolne menstruacije (dismenoreja): Bolovi se obično javljaju neposredno pre ili na samom početku menstruacije i traju jedan do dva dana kada je krvarenje najobilnije. Ako dismenoreja nije posledica nekog oboljenja, onda je ona izazvana prekomernom proizvodnjom prostaglandina. To je primarna dismenoreja. Sekundarna dismenoreja započinje dva ili više dana pre dobijanja menstruacije, pogoršava se tokom menstruacije i traje duže od primarne. Uzrok ovom oboljenju može da bude infekcija organa male karlice ili neko drugo oboljenje.
  • PMS (predmenstrualni sindrom): Predstavlja cikličnu pojavu različitih simptoma (nervoza, razdražljivost, pojačana psihička osetljivost, plačljivost, stalan osećaj gladi, naduvenost, naduvenost grudi, pojačana želja za slatkišima) koje se obično kod žena javljaju 5-10 dana pred dobijanje menstruacije. Oni nestaju prvog dana menstrualnog krvavljenja.

Srećom, priroda nam je podarila biljke koje itekako mogu pomoći kod ovih stanja bez uplitanja u hormonske osovine i bez estrogenog dejstva. Odsustvo neželjenih efekata ih čini pogodnim za primenu.
Menstrual je upravo preparat koji sadrzi ekstrakte 19 biljaka od kojih svaka svojim dejstvom doprinosi regulaciji menstrualnog ciklusa i rešavanju ovih neugodnih i bolnih poremećaja. Najznačajnije od njih su Ashoka , Kumari, Hing, Kalaunji, itd. Nama mozda najpoznatiji medju ovim biljkama su djumbir i aloe vera.

Ove biljke deluju spazmolitički, dakle smanjuju jačinu bolnih grčeva tokom menstruacije, deluju kao uterotonici tj. regulišu ritmičke kontrakcije materice, zatim deluju anti-inflamatorno tj. smanjuju nivo zapaljenja. Konkretno, u ovom slučaju smanjuju nivoe prostaglandina koji se okrivljuju za neredovne i bolne menstruacije.Ujedno su antioksidansi, a deluju i blago umirujuće na pacijentkinje. Sve ovo dovodi do značajnog smanjenja bola i trajanja menstruacije, do normalizacije menstrualnog ciklusa i to sve bez estrogenog dejstva i neželjenih efekata.


Efekti Menstrual tableta su provereni i kliničkim studijama, gde je dokazano da je nakon tromesečne terapije značajno umanjen nivo bola, simptomi PMS-a su redukovani, a trajanje ciklusa popravljeno.
Doziranje Menstrual tableta je 2 tablete dnevno (ujutru i uveče) u trajanju od 3 meseca. Po potrebi se terapijska kura ponavlja.

Menstrual je prirodno, nehormonsko, klinički testirano i dokazano rešenje za bolne menstruacije i neredovne cikluse.

www.menstrual.rs

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.