10 cool saveta koji će ti pomoći da bolje naučiš školsko gradivo

Bez obzira na to koliko si mislila da si spremna za ponovno učenje i izradu domaćih zadataka, uvek se pojavi novo gradivo koje nikako ne možeš da savladaš.
Međutim, spremili smo za tebe savete koji će ti u tome sigurno pomoći.

Uči pametnije, a ne više
Čitanje sveske ili knjige iznova i iznova će te samo iscrpeti. Plus, verovatno većina toga i neće biti na testu. Skoncentriši se na ono za šta si sigurna da je važno.

Sve obeležavaj različitim bojama
Iako će ti biti potrebno malo vremena da se navikneš na korišćenje bojica i flomastera prilikom učenja, mnogi đaci i studenti tvrde da im upravo to mnogo pomaže. Izaberi po jednu boju za svaki predmet kako bi lakše mogla da ih razlikuješ, a to će ti omogućiti da ostaneš fokusirana i motivisana, jer će ti sveske izgledati zanimljivije.

Koristi hajlajtere
Nauči kako da ih koristiš. Nikako nemoj podvlačiti apsolutno svaku rečenicu, već samo ključne ideje, naslove, formule ili vokabular. Na taj način, kasnije će ti biti lakše da pronađeš ono što želiš.

Piši, nemoj da kucaš
Bez obzira na to koliko volimo kompjutere, ručno zapisivanje informacija će ti jedino pomoći da ih i zapamtiš.

Napravi beleške
Zapisivanje važnih stvari tokom čitanja knjiga ili slušanja nastave, pomoći će ti mnogo. Pokušaj da koristiš različite metode sve dok ne pronađeš onu koja ti apsolutno odgovara.

A onda ih organizuj
Iako je pisanje beleški zaista super način da naučiš novo gradivo, neće delovati ukoliko beleške naknadno ne organizuješ.

Planiraj unapred
Test iz matematike je možda zakazan tek za sledeći mesec, ali to ne znači da vreme neće proleteti brzo. Iz tog razloga, pronađi ili napravi sladak planer, kako ne bi zaboravila na test i počela na vreme da učiš.

Napravi prioritete
…I nikako ne odugovlači! Iskoristi svoje organizacione sposobnosti kako bi osigurala najviše vremena za one najvažnije stvari.

Spavaj
San je neverovatno važan za nesmetovano praćenje nastave i nikakva količina espresa ti neće pomoći da ga nadomestiš. Redovno spavanje te čini srećnom i zdravom, a uz dobru organizaciju učenja nema potrebe da ostaješ budna do ponoći!

Budi otvorena za isprobavanje novih stvari
Iako si do sada učila na određeni način, to ne znači da je taj metod i najbolji za tebe. U svakom slučaju, isprobaj i neki novi. Možda će ti prilikom učenja matematike pomoći da koristiš kartice, a za istoriju povlačenje rečenica u knjizi. Neka ti um ostane otvoren.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.