11 znakova da ste preterali sa konzumiranjem šećera

 

Šećera ima gotovo u svemu, a pogotovo u prerađenoj hrani koja sadrži različite vrste šećera i katkad ih je teško prepoznati. Posledice prevelikog uzimanja mogu biti ozbiljne.

Stalna glad
Visoki krvni pritisak sprečava glukozu da uđe u ćelije. Rezultat toga je da telo nema dovoljno energije i da opet iznova traži energiju, tj. hranu.

Iscrpljenost
Kod povišene količine šećera telo nije sposobno da pravilno skladišti i apsorbuje glukozu. Energija se ne koristi efikasno, a ćelije tela ne dobijaju potrebnu energiju. Sve to dovodi do činjenice da se osoba često oseća umorno bez razloga.

Često mokrenje
Ako je šećer u krvi previsok, bubrezi ne mogu ponovno da apsorbuju tečnost. Stoga telo, pokušavajući da izjednači koncentraciju glukoze u krvi i u ćelijama, otapa krv unutarćelijskom tečnošću, čime se normalizuje koncentracija glukoze. To rezultira čestim mokrenjem.

Suva usta i pojačana žeđ
Ova dva stanja su posledica ozbiljnog gubitka tečnosti. Hipotalamus, koji procenjuje nivo dehidratacije i uzrokuje žeđ, šalje i ekvivalentnu poruku mozgu. Naravno, ne možete da ne pijete kada ste žedni, ali bi bilo bolje da pijete vodu umesto čajeva ili sokova, pogotovo alkohola.

Gubitak težine
S povećanim nivoom glukoze čovek u kratkom vremenskom roku može da izgubi više kilograma. Postoji više razloga za to od kojih je jedan i da velika količina urina s visokim nivoom glukoze tera telo da troši više kalorija. Na taj način, telo pokušava „da “izbaci” višak glukoze.

Infekcije
Infekcije urinarnog trakta i gljivične infekcije mogu da se pojave i kod muškaraca i kod žena. Ipak, češće su kod žena s visokim nivoom šećera i dijabetesom. Velika količina šećera stvara povoljno okruženje za razvoj gljivica i bakterija.

Suva koža
Može se povezati s visokom količinom šećera u krvi jer pojačanim mokrenjem telo gubi vodu i koža počinje da se suši. Takođe, oštećeni živci mogu onesposobiti normalan rad znojnih žlezda, koje pak utiču na ravnotežu tečnosti u telu.

Problemi s koncentracijom
Visok nivo šećera u krvi sprečava glukozu da prodre u moždane ćelije, pa mozak radi na rezervi. Ovo direktno utiče na logičko zaključivanje i povezivanje informacija.

Zamagljeni vid
Povećana količina šećera utiče i na vid jer se ćelije oka deformišu i oko izgubi sposobnost fokusiranja.

Sporo zarastanje povreda
Povrede sporo zarastaju zbog oštećenja krvnog sistema kao posledice visokog nivoa šećera. To vodi lošijoj cirkulaciji krvi, posebno u ekstremitetima, i nedovoljne prehrane tkiva.

Razdražljivost
Istraživači i doktori kažu da su ljudi s visokim šećerom zabrinutiji, razdražljiviji i skloniji depresiji. Mozak zavisi od jednakog i konstantnog snabdevanja glukozom, a nagla odstupanja negativno utiču na njegov rad. Kao rezultat toga, raspoloženje iznenada postaje sve gore.

Šećer takođe utiče na apsorpciju još jednog hranjivog sastojka odgovornog za raspoloženje: hroma. Hrom je potreban za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, jer insulin, koji čisti glukozu iz krvi, bez njega ne može ispravno da funkcioniše.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.